Další surovina, kterou hojně používám ať už na marinády, k masům či uzeninám je kečup. Nedávno jsem testoval kečup vytvořený maminkou jednoho mého známého a kromě cukru tam bylo vše jak by mi to moc vyhovovalo a hlavně chutnalo. Rozhodl jsem se počkat si na levnější a zvláště místní rajčata, aby se to oplatilo a tak jsem i učinil. Použil jsem recept z Apetitu a mírně upravil jen slazení.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 25 minut, redukce 20+ minut
Suroviny na 0,9 litru:
- 2 kg rajčat
- 4 jablka
- 1 dl octu kvasného lihového
- 1 pol lžíce celého pepře
- 1 pol lžíce nového koření
- cca 10 hřebíčků
- 5 bobkových listů
- 3 chilli papričky
- 90g kokosového cukru
Postup:
- Nakrájíme všechny suroviny nahrubo a dáme do hrnce.
- Přidáme koření a cukr, dusíme přikryté 25 minut.
- Poté propasírujeme přes jemné síto.
- Pokud se nám nelíbí hustota, tak můžeme nechat mírně probublávat po delší či kratší dobu.
- Poté stačí nalít do převařené sklenice a vzhůru dnem nechat vychladnout.