Dlouho pečený bůček

Dlouho pečený bůčekNení dlouho jako dlouho. Představa dlouho pečeného masa je různá, v tomto případě nejvhodnější časová úprava je někdy nad 3 hodiny, avšak nemusíte tomu věnovat tolik času. Důvodem proč něco péct dlouho a při nízké teplotě je proto, abyste měli maso rozplývající se na jazyku. Původně jsem tenhle kousek vepřového boku s kostí chtěl upéct úplně jinak, ale tlačil mě čas (přece jen jsem byl v kuchyni půl dne a chtěl jsem taky jít spát v rozumnou hodinu) a tak jsem mírně experimentoval. S výsledkem jsem byl spokojený, chtěl jsem vypečenou kůrčičku, jemné maso a ne až tak výrazně silné chutě, které se měly spíše střídat v přílohách. Pokud však máte času dost, doporučuji i předem alespoň 8 hodin marinovat a poté alespoň 3-4 hodiny péct.

Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 2,5 hodiny

Suroviny na 8+ porcí:

  • 1,5 kg vepřového boku s kostí a kůží
  • 1 pol lžíce soli
  • 1-2 čaj lžíce granulovaného či sušeného mletého česneku
  • 1 čaj lžíce kmínu
  • 1 čaj lžíce mletého pepře
  • 5 bobkových listů
  • 10 jalovcových kuliček
  • 10 kuliček nového koření
  • cca 0,3 litru vody
  • příloha: použil jsem půlku máslové dýně, tři mrkve, jeden pastiňák, vše na větší kostky

Jedna porce pečeného bůčku

Postup:

  1. V misce si smíchejte sůl, česnek, kmín a pepř.
  2. Vepřový bok omyjte a osušte. Kůži nařízněte docela do hloubky na mřížku.
  3. Vetřete koření do vytvořených děr a také z ostatních stran masa.
  4. Předehřejte troubu na 220°C, vložte maso do pekáčku a dejte do trouby kůží nahoru.
  5. Po patnácti až třiceti minutách snižte teplotu na 150°C a podlijte trochou vody, přidejte koření.
  6. Pečte za občasného podlévání 1,5 hodiny. (Během pečení můžete obracet na lepší barvu, ale já jsem nechtěl ztratit křupavou kůrku)
  7. Na posledních asi 40-60 minut podlijte trochu víc, přidejte osolenou zeleninu a jednou během pečení ji obraťte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.