Není dlouho jako dlouho. Představa dlouho pečeného masa je různá, v tomto případě nejvhodnější časová úprava je někdy nad 3 hodiny, avšak nemusíte tomu věnovat tolik času. Důvodem proč něco péct dlouho a při nízké teplotě je proto, abyste měli maso rozplývající se na jazyku. Původně jsem tenhle kousek vepřového boku s kostí chtěl upéct úplně jinak, ale tlačil mě čas (přece jen jsem byl v kuchyni půl dne a chtěl jsem taky jít spát v rozumnou hodinu) a tak jsem mírně experimentoval. S výsledkem jsem byl spokojený, chtěl jsem vypečenou kůrčičku, jemné maso a ne až tak výrazně silné chutě, které se měly spíše střídat v přílohách. Pokud však máte času dost, doporučuji i předem alespoň 8 hodin marinovat a poté alespoň 3-4 hodiny péct.
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 2,5 hodiny
Suroviny na 8+ porcí:
-
1,5 kg vepřového boku s kostí a kůží
- 1 pol lžíce soli
- 1-2 čaj lžíce granulovaného či sušeného mletého česneku
- 1 čaj lžíce kmínu
- 1 čaj lžíce mletého pepře
- 5 bobkových listů
- 10 jalovcových kuliček
- 10 kuliček nového koření
- cca 0,3 litru vody
- příloha: použil jsem půlku máslové dýně, tři mrkve, jeden pastiňák, vše na větší kostky
Postup:
- V misce si smíchejte sůl, česnek, kmín a pepř.
- Vepřový bok omyjte a osušte. Kůži nařízněte docela do hloubky na mřížku.
- Vetřete koření do vytvořených děr a také z ostatních stran masa.
- Předehřejte troubu na 220°C, vložte maso do pekáčku a dejte do trouby kůží nahoru.
- Po patnácti až třiceti minutách snižte teplotu na 150°C a podlijte trochou vody, přidejte koření.
- Pečte za občasného podlévání 1,5 hodiny. (Během pečení můžete obracet na lepší barvu, ale já jsem nechtěl ztratit křupavou kůrku)
- Na posledních asi 40-60 minut podlijte trochu víc, přidejte osolenou zeleninu a jednou během pečení ji obraťte.