Delší dobu jsem se snažil si rozpomenout na recept, který jsme ochutnali v rámci španělského ochutnávání v jedné restauraci. Jednalo se o krevety podávané v malé ramekině, zapečené s jasně výraznou chutí másla, kuřecího vývaru a česneku. Chutnalo to jako by byly zapečené, ale možná se jen do té ramekiny podávaly až na konci. Až před nějakým časem jsem si uvědomil, že to byly Gambas al Ajillo – tedy krevety na česneku. Vlastně mi s tím musel pomoci španělský kolega, který si vybavil jako jediný španělský recept s krevetami a česnekem toto. No a tady je tedy recept, který tak nějak vychází z toho jak bych je připravil já a navíc příloha, kterou jsem v daný moment vymyslel jako náhradu nudlí, které by se k tomu hodily a rozhodně za to stály.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 12 minut
Suroviny na 2 porce:
- 500 g krevet, oloupané a vyčištěné
- 5 stroužků česneku, na plátky
- 6 – 8 pol lžic ghee či másla
- 1 pol lžíce oleje
- sůl, pepř, citron
- případně: kuřecí vývar či voda
- nudle:
- 1 mrkev, na nudle
- 1 menší daikon, na nudle
Postup:
- Pomocí škrabky na zeleninu oškrábejte mrkev a bílou ředkev.
- Následně pokračujte škrabkou a vytvořte nudle (nebo pomocí spiralizéru).
- Na jedné lžíci oleje, rozehřáté na oleji opražíme česnek, dokud nezačne chytat zlatou barvu.
- Přidáme krevety a ghee a necháme asi 4-5 minut prohřát, dokud krevety nezrůžoví.
- Osolíme a opepříme.
- Do talíře vložíme nudle, přelijeme omáčkou a krevetami a podáváme s citronem.