Tahini

TahiniJak jistě víte, tahini se skládá z sezamových semínek a soli, případně pokud ji chcete ještě rozředit, uděláte ji jako já s trochou sezamového oleje. Varianty jak připravit jsou různé – například pro nás Evropany více známou verzi z loupaných semínka. Dále pak tedy z neloupaných nebo dokonce můžete i mírně opražit před vytvořením. Musím uznat, že varianta z pražených loupaných semínek mi vyhovuje nejméně. Možná jsem je trochu přehnal, ale lepší výsledek rozhodně byl z neloupaných, které by i jinak měly obsahovat více minerálů, ale i možná reziduí. Tahini pak můžeme použít v slané i sladké kuchyni, například na dip podobný hummusu – Baba Ghanoush či na mlsání jen tak s medem – halvu – či v podobě rychlých sušenek. Chtěl jsem si vyzkoušet sezamový olej také do Výzvy podle Nikki! Musím uznat, že na saláty má nádherný vliv a osvěží chuťové pohárky bez přídavku ořechů jako takových. Podle kouřového bodu má dokonce být i dobrý na fritování, tak jsem zvědav.

Čas receptu: příprava 5-10 minut

Suroviny na 200 ml:

  • 1 hrnek sezamových semínek
  • 50 ml sezamového oleje
  • špetka hrubozrnné soli

Postup:

  1. Možné přeskočit: Na suché pánvi nebo do předehřáté trouby vložíme tlustostěnnou nádobu, kde semínka mírně opražíme, s přibývajícím časem mícháme častěji.
  2. Necháme zchladnout a připravíme si sůl.
  3. Smícháme a necháme pomixovat v mixéru, ke konci přidáme i trochu oleje, pokud hledáme více tekutou verzi.

One thought on “Tahini

  1. Pingback: Halva sušenky - Blog Paleo Doupě

Leave a Reply

Your email address will not be published.