O frittátách jsem zde už něco psal, je to vlastně taková omeleta, kterou dopečete v troubě, protože je dosti vysoká a většinou nejde dost snadno a na krásný vzhled ani obracet. Tentokrát jsem ji připravil se špenátem, grilovaným lososem, cherry rajčátky a nějakým tím kořením a ochucovadly. Výhodou je, že si takové jídlo připravíte jeden den, klidně i večer a druhý a třetí den máte hotovou snídani. Ohřívání snese skvěle a nemá ani tak moc vad na kráse. No a pokud ji chcete mít čerstvou a teplou, celková doba vaření a přípravy, pokud si usnadníte některé kroky nezabere ani půl hodinu – což splňuje můj parametr snídaně. Vybral jsem jako tuk zbytek oleje z grilovaného lososa, protože by ho jinak byla škoda a protože tu trochu ohřívání navíc prostě snese.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 10-20 minut
Suroviny na 4 porce:
- 1 filet grilovaného lososa bez kůže, 150-250 g, rozdělený na kousky velikosti sousta
- 130 g čerstvého špenátu
- 1 cibule, na nudličky
- 2 stroužky česneku, na plátky
- 6 vajec L velikosti
- 50 ml kokosového mléka
- 50 g sýra (můžete vynechat), nastrouhaného či na malé kostičky
- hrst cherry rajčátek, rozkrojených podélně na poloviny u větších na čtvrtiny
- velká špetka soli a špetka pepře
- 2-3 pol lžíce rybího oleje či jiného tuku (viz níže)
- případně: drcený fenykl, chilli, nebo nějaké bylinky na ozvláštnění
Postup:
- Dopředu si ugrilujte lososa, prakticky by se v době vaření celé frittaty měl uvařit, ale jistota je jistota a hlavně, lépe se s ním pracuje – tedy dělí na kousky po upečení.
- Na vysoké pánvi si rozehřejte lososí olej, který máte v pekáčku z grilování lososa.
- Přidejte cibulku na nudličky a po asi dvou minutách česnek, nechte přejít dozlatava – asi 5 minut celkem.
- Přidejte špenát a použijte poklici, aby rychleji změkl. Občas promíchejte. Osolte a opepřete.
- V misce si smíchejte vejce a kokosové mléko se špetkou soli a případně i bylinek či dalšího koření. Pořádně prošlehejte, aby byla směs kompaktní.
- Nalijte do pánve, poté rozprostřete rovnoměrně lososa, sýr (pokud používáte), a cherry rajčátka.
- Vařte asi 5-8 minut na střední plamen a pokud se Vám nechce rozehřívat troubu či gril na dokončení, zaklopte poklicí a ztlumte, vařte dalších 5-8 minut dokud nebude horní část tuhá.
- Podávejte okamžitě nebo můžete klidně i studené.