Polévku z řepy jsem neměl hodně moc dlouho a vlastně jsem se na ni až tak netěšil. Jako základ jsme použili běžný kuřecí vývar, tedy stala se pro mě o trochu víc přijatelná, ale co to ozvláštnilo a přivedlo mě k tomu, abych si přidal, byly až další dvě věci, které přidaly na chuti. Jednalo se o opraženou hořčici a kůru z bio pomeranče. Obojí vytáhlo docela nevýraznou polévku někam úplně jinam a já se olizoval až za ušima. Recept pochází ze Sainsbury magazínu.
Čas receptu: příprava 15 minut, pečení 1 hodina, vaření 15 minut
Suroviny na 2 velké porce:
- okolo 400 g řepy
- 3 pol lžíce olivového oleje
- 400 ml vývaru, zeleninový nebo masový
- 1 malá cibule, nadrobno
- 1 stroužek česneku, nadrobno nebo prolisovaný
- 1 pol lžíce sherry nebo červeného vinného octa
- 2 čaj lžíce hořčičného semínka
- kůra z ¼ bio pomeranče
- sůl, pepř, dle chutí
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C, celou řepu dejte do pekáčku a pokapejte asi lžící olivového oleje, pečte asi hodinu doměkka.
- Vyndejte z trouby a nechte mírně zchladnout, poté oloupejte (nejlépe v gumových rukavicích či papírové utěrce). Nakrájejte ji nahrubo.
- Na pánvi si osmažte na olivovém oleji cibulku s česnekem, do průhledna, tedy asi 5 minut.
- Přilijte ocet a nechte ho odpařit.
- Následně přilijte vývar a přidejte řepu, vařte 5 minut.
- Na suché pánvi si vysypte hořčičná semínka a 2-3 minuty je pražte, přesuňte je bokem.
- Ostrouhejte si kůru z pomeranče a odložte také bokem.
- Dokořeňte si polévku (sůl, pepř) a rozmixujte.
- Podávejte v misce posypané kůrou a praženými hořčičnými semínky.