Trochu hodně zvláštní kombinace, sladkého a slaniny. Možná jste nikdy neměli, ale ‘dutch baby’ nebo také Bismarck, je tím známá. Základní suroviny vyžadují cukr, mouku, mléko, vejce a nejčastěji i vanilku nebo muškátový oříšek. Jako příloha se například přidává různé ovoce, citron, ale také slanina. My si však povíme o na principu holandské omelety založené slané variantě. Holandská tedy bude díky podobnosti receptu, ale také díky holandskému sýru, které se použije. Inspiraci nabídl Albert magazín, odkaz zde.
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 15 minut
Suroviny na 4 porce (1 forma):
- 4 vejce
- 75 g mandlové či jiné ořechové mouky (asi 5 vrchovatých lžic)
- 80 g sýra holandského typu (gouda / maasdamer), nastrouhaný nahrubo, ale lze vynechat
- 125 ml kokosového či ořechového mléka (½ hrnku)
- 5 plátků slaniny, na kostičky
- špetka soli, pepře
- ghee, kokosový olej, či máslo
Postup:
- Na pánvi, kterou můžete dát do trouby osmažte slaninu do růžova (Pokud nemáte pánev co můžete přendat do trouby, tak si ji předsmažte a poté přesuňte do formy na koláč)
- Vymažte stěny a spodní stranu tukem ze slaniny, pokud není dostatek, přidejte trochu kokosového oleje či másla/ghee.
- Mezitím si rozmíchejte vejce s mlékem, mírně osolte a opepřete a postupně přidejte mouku.
- Přidejte sýr a opět promíchejte.
- Předehřejte si troubu na 220°C.
- Vlijte těsto na slaninu ve formě a dejte péct na 12-15 minut.
- Ihned rozkrájejte a podávejte. Pro fajnšmejkry přidejte javorový sirup.