Osso buco, nebo osobuko, znamená díra v kosti nebo kost s dírou. Velmi oblíbený řez masa a právě kvůli toho i docela dost drahý. Avšak snadno si ho doma uvaříte, ale mnohem hůře byste si ho sami nachystali z celého zvířete. Základem je plátek z kolene telete nebo krávy s kostí ve středu. Dostanete tedy těžký kousek kosti, s pořádnou porcí morku a k tomu pořádně prorostlé maso – tedy skvělé na dušení a lenivé dny. Dlouze dušené maso s pořádnou omáčkou se chutí ještě znásobí díky morku a gremolata, se kterou se na konci dopeče celou chuť mnohonásobně vytáhne a ze skvělého jídla udělá božské. Recept, i základ i vylepšení, jsem našel u Kluků v akci. Hned bych si dal znova… mňam.
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 2-2,5 hodiny
Suroviny na 8 porcí:
- 8 plátků osobuka (kližka s kostí a morkem), měl jsem asi 2,5 kila
- 1-2 velké cibule, na drobno
- 0,5 l bílého vína a půl litru vývaru / či 1 litr vody / nebo 1 l vývaru (whole30 pokud nepoužijete víno)
- 50 g másla, ghee či 3 pol lžíce olivového oleje (či kokosového oleje) (whole30 pokud nepoužijete máslo/ghee)
- 2 pol lžíce libovolného tuku
- 1 konzerva drcených rajčat
- sůl, pepř
- gremolata:
- svazek petrželky, nadrobno
- kůra jednoho bio citronu
- 2 prolisované stroužky česneku
Postup:
- Omyjeme a osušíme maso, prokrojíme na pár místech ze strany každý kousek, aby se při opečení nesroloval.
- Na rozehřáté pánvi na 1 pol lžíci tuku osmažíme pořádně osolené a opepřené maso z obou stran.
- Přesuneme do pekáče. a Opakujeme s dalším masem až máme vše pěkně dozlatova a v pekáči.
- Na pánvi ve výpeku přidáme máslo/ghee či další tuk a osmažíme cibulku do průhledna. Pořádně osolíme a opepříme.
- Zalijeme vínem (pokud používáme) a necháme odpařit alkohol.
- Přidáme vývar či vodu a prohřejeme. Zalijeme tím vším maso a zakryté dáme do trouby.
- Předehřejeme troubu na 150°C a pečeme 1,5 – 2 hodiny.
- Klidně můžete v polovině otočit maso na opačnou stranu, aby bylo vše většinu času pod hladinou.
- Poté odkryjte, píchněte do masa vidličkou a pokud se odděluje od kosti snadno, máte hotovo.
- Posypte bohatě gremolatou a zapečte ještě 5 minut.
- Podávejte s libovolným pyré či nějakou savou přílohou a nezapomeňte na morek.