Pokud nevíte o jakou omáčku jde, nyní Vám to osvětlím. Jedná se o čínskou variantu barbecue (grilovací) omáčky, která se používá jako dip, na marinování či ke glazování masa (nejčastěji žebra, kachní prsa, ale další maso). V přímém překladu je to omáčka mořských plodů (seafood sauce), tedy má se očekávat slanost, sladkost a tmavá barva. Ačkoliv variace jsou podle oblastí různé, co by měla jistě obsahovat je sójová omáčka, červené chilli a česnek. Protože paleo verze by jako základ (pastu) mohla použít například i občas používané sladké brambory, rozhodl jsem se nakonec využít pastu z lískových oříšků. No a využili jsme ji v receptu, který Vám v následujících dnech přidám – jednalo se o pečené křupavé kuřecí křídla.
Čas receptu: příprava 5-10 minut, vaření 3-5 minuty
Suroviny na 1 hrnek:
- 1 pomeranč, šťáva z něj
- 2 pol lžíce mandlového nebo jiného ořechového másla (pasty)
- 1 čaj lžíce prolisovaného zázvoru (velikost palce z čerstvého zázvoru)
- 1 stroužek česneku, prolisovaného
- 1 čaj lžíce octa (nejlépe rýžového, ale klidně i jablečný či jiný 5%)
- 1 čaj lžíce medu (lze vynechat či nahradit datlemi pro whole30)
- ½ čaj lžíce koření pěti vůní
- 5 pol lžic sójové omáčky (coconut aminos, tamari, atd.)
- ½ čaj vloček sušeného chilli
- 1 čaj lžíce sezamového oleje
- 1 čaj lžíce rajčatového pyré
Postup:
- Smíchejte všechny suroviny v hrnci a rozmíchejte.
- Přiveďte pomalu k varu a ztlumte zdroj tepla.
- Za pravidelného míchání svařte asi 3 minuty, než omáčka mírně zhoustne, udělá se kompaktní a ztmavne (nemusí výrazně, pokud používáte tmavší ořechovou pastu).