Jednou za čas mě chytne chuť na něco zajímavého a nevyzkoušeného. Například tento recept. Ačkoliv bylo léto v plném proudu a já měl chuť na něco grilovaného, chtěl jsem prostě otestovat něco nevyzkoušeného. S telecím nemám skoro žádné zkušenosti a původně jsem na tento recept chtěl využít spíše jehněčí, ale neměli po ruce, tak jsem volil alternativu. Krátká marináda s citronem úplně stačí, maso se nerozbije tak jako by to byla potřeba a následně jen ultra rychlé grilování a máte výsledek zaručen. Salát jsem zvolil s tématicky se hodícími fíky, ale jinak je to taková klasika, kde se opět dá vyniknout mátě, ale pokud chcete, dejte si tam i fetu či nějaký ovčí sýr.
Čas receptu: příprava 10 minut, marinování 30+ minut, smažení 10+ minut
Suroviny na 2 porce:
- 400 g telecí kýty, na kostky asi 3 x 3 cm
- 2 stroužky česneku, prolisované či nadrobno
- 1 menší cibule, nadrobno
- kůra a šťáva 1 citronu
- 3 pol lžíce olivového oleje + 2 pol lžíce na osmažení (či jiný tuk)
- 4 snítky máty, nadrobno (většina do marinády, zbytek na ozdobení)
- 4 fíky, na čtvrtiny
- sůl
- + salát jako příloha
Postup:
- Telecí maso nakrájíme na stejně velké kostky a případně zbavíme blán.
- Dáme do krabičky či sáčku s česnekem, cibulí, mátou, olivovým olejem, citronovou šťávou, kůrou a solí.
- Pořádně promícháme a necháme marinovat alespoň půl hodiny.
- Maso napícháme na špízy či špejle, tak aby bylo vše zhruba stejně vysoké a široké.
- Rozehřejeme si na pánvi olivový olej či jiný tuk a dáme na něj kebaby opéct.
- Stačí asi tak 2-3 minuty na stranu, dokud nezezlátnou (stačí asi jen jednou obracet, ale radši si zkontrolujte na jednom větším kousku, zda je vše propečené)
- Připravte si libovolný míchaný salát a rozložte po něm fíky rozkrojené na čtvrtiny.
- Přidejte kebaby na špejlích a zakápněte je olivovým olejem, můžete i citronovou šťávou a posypte čerstvou mátou.