Základní chutě Thajska najdete v této velmi snadné a rychlé polévce. Základem je zázvoru podobná chuť galangalu, můžete samozřejmě použít i zázvor, ale už to není ono. Jedná se o růžově vypadající kořen, chuťově trochu jemnější, než zázvor, ale přitom zhruba stejně zdravý a velmi podobně vypadající. Samozřejmě pokud nemáte ani krevety, nic se neděje, protože se dá použít kdejaké další maso. Základem však je, udělat si aromatický vývar, ve kterém se už poté maso jen prohřeje, nebo použít vývar hotový. Aroma zde tedy dávají lístky kafrovníku, tedy limetové listí, poté citronová tráva a hlavně onen galangal. Pro vyrovnání chutí, a aby to vše nebylo jen málo výrazné, se přidává limetová šťáva a rybí omáčka. Když si to vše představíte, máte vlastně základ a prakticky suroviny skoro každého thajského či vietnamského jídla. Recept jsem našel v kuchařce Apetitu – Polévky. Avšak pro autentičtější verzi, použijte jemný kuřecí vývar, a také je třeba ješte přidat rajčata nadrobno (bez semen) a trochu chilli omáčky nebo pasty, aby to vše pěkně zčervenalo.
Čas receptu: příprava 5 minut, vaření 10 minut
Suroviny na 2 porce:
- 1 stonek citronové trávy, podrcený konec
- 4 lístky kafrové limety
- 150 g hlívy ústřičné, nahrubo
- 3 cm galangalu, na tenčí plátky
- 800 ml vody nebo vývaru
- 1 chilli, nadrobno a bez semen
- 300 g krevet, vyloupaných
- 3 pol lžíce rybí omáčky
- 3 pol lžíce limetové šťávy
- koriandr, chilli, další rybí omáčka a limetová šťáva na dochucení
- 1 rajče, bez jader, nadrobno a chilli pasta
Postup:
- Citronovou trávu z hrubšího konce rozmělněte, případně rozkrojte na polovinu, aby byla pod hladinou vody.
- Vhoďte do studené vody do hrnce společně s nadrobno nakrájenou chilli papričkou, hlívou a kafrovou limetou.
- Vařte asi 5-8 minut a poté přidejte krevety (pokud máte předvařené tak opravdu až nakonec, pokud vaříte, tak to bude trvat asi 3 minuty).
- Až Vám krevety zrůžoví či se prohřejou, vypněte zdroj tepla.
- Nyní už jen dochutit limetovou šťávou a rybí omáčkou a ozdobit čerstvým koriandrem.