Tato verze tradičního bohatého masovo-zeleninového pokrmu, který je u nás asociován s Ruskem, ale tradici má i v mnoha dalších zemích, mi velmi chutnala a díky časově náročné přípravě je dobré si ho udělat opravdu do zásoby. Verze se liší různými postupy a ingrediencemi, které se do něj přidávají, ale různé druhy masa a kořenové zeleniny s řepou jsou nutností. Lahodnější je si základ udělat s masa s kostí, poté obrat a nakrájet, ale pokud tuto možnost nemáte, bude se Vám více hodit tento recept. Vypůjčil jsem si ho z publikace Polévky od Apetitu. A určitě platí jak se píše v knize, lépe chutná druhý den a je velmi hutný a pomůže v jakémkoliv fyzickém stavu – považte kolik je tam dobrých ingrediencí. Na zjemnění můžete použít zakysanou smetanu či kokosový krém, ale není to nutné.
Čas receptu: příprava 20 minut, vaření 3 hodiny
Suroviny na 6-8 porcí:
- 500 g hovězího masa, použil jsem přední z mladého býka, na větší kostky
- 300 vepřové plece, na větší kostky
- 1 velká cibule, oloupaná a rozpůlená
- 2,5 litru studené vody
- 4 bobkové listy
- 8 kuliček pepře
- 8 kuliček nového koření
- 2 velké řepy, oloupané a nastrouhané nahrubo
- 1 pol lžíce tuku dle Vaší volby
- 2 pol lžíce vinného octa
- 2 mrkve, oloupané a nastrouhané nahrubo
- 1 petržel, oloupaný a nastrouhaný nahrubo
- 200 g zelí, nahrubo
- ¼ celeru, oloupaného a nastrouhaného nahrubo
- 1 citron, vypeckovaný a rozkrojený napůl
- 1 pol lžíce soli (možná i více, dle chuti)
- případně: 1 zakysaná smetana pro primal, či 200 ml kokosového krému
Postup:
- Omyté maso dáme do hrnce, přidáme studenou vodu a přivedeme k varu.
- Sebereme všechnu pěnu s pomocí děrované lžíce či jinou metodou.
- Přidáme koření svázané do balíčku, trochu soli a cibuli a necháme táhnout 2,5 hodiny.
- Na pánvi si poté osmažíme řepu na tuku dle Vaší volby (sádlo zní přímo skvěle) a poté podlijeme octem. Necháme odpařit. (zachová se tak krásná barva, ale taky ji můžete dát jen povařit se zbytkem zeleniny)
- Vlijeme do hrnce s masem, přidáme zbytek zeleniny a vaříme dalších asi 30 minut.
- Na posledních pět minut přidejte citron a poté ho vylovte, společně s kořením.
- Nakonec můžete zjemnit zakysanou smetanou či kokosovým krémem (dejte asi 100 ml přímo do polévky a zbytek poté podávejte s jednotlivými porcemi).
- Dochutíme solí, případně octem a podáváme.
Ahoj Metlo – chtěla bych ti poděkovat za recept a za trik s octem 🙂 Tenhle boršč jsem vařila už asi desetkrát a zatím se nenašel člověk, který by z něj nebyl nadšený. Není to jediný paleodoupěcí recept, ke kterému se pravidelně vracím, ale rozhodně je zdaleka nejoblíbenější!
Ahoj Báro,
to mě moc těší a jsem rád, že se některé rady a tipy oplatí 🙂
Díky za pěkný komentář a zkoušej další recepty,
Metla
Pingback: Zrození superčlověka - týden 3. - Ondřej Kadlec
Ahoj Metlo, chtěla jsem se zeptat – šel by boršč zamrazit?
Děkuji!!!
Ahoj, určitě by to šlo a já bych to jedině doporučoval, protože vařit ho neustále v malých porcích je kontraproduktivní 🙂 Metla