Pokud jste si ještě neužili dostatečně letošní chřestovou sezónu, možná je na čase to ještě napravit. Normálně připravený máme radši zelený, ale pro krémovou polévku se hodí více ten bílý. Poněvadž mi zůstalo pár kousků v lednici, které jsem neměl kam upíchnout, rozhodl jsem se je použít do polévky. Pokud nechcete mít polévku tak extra drahou, nebo nemáte dostatek chřestu, použijte jako já i kousek pórku. Nejlepší však je si udělat jemný zeleninový základ, tedy vývar, abyste vůbec chřest poznali, ale dokážu si to představit i v nějakém tom jemném kuřecím.
Čas receptu: příprava 5 minut, vaření 20 minut
Suroviny na 2 porce:
- 0,75 litru vývaru
- 50 ml kokosového mléka či lépe krému
- 10 pazušek bílého chřestu
- 1 celá bílá část pórku
- špetka muškátového oříšku, soli a pepře
Postup:
- Odlomíme tuhé konce z chřestu a dáme bokem.
- Škrabkou oloupeme od konce směrem ke špičkám a opět odložíme.
- Nakrájíme nebo nalámeme chřest na menší kousky.
- V hrnci rozehřejeme vývar k varu.
- Přidáme všechny odkrojky (tuhé konce chřestu, oloupanou slupku) a pórek a vaříme asi 20 minut, do změknutí.
- Rozmixujeme polévku na velmi jemný krém a poté přecedíme, aby nám tam nezůstaly tuhé kousky kůže.
- Dochutíme a přidáme kokosové mléko, pořádně promícháme a podáváme.