Dršťková polévka není až tak oblíbenou, ale to vůbec neplatí v naší domácnosti. Delší dobu jsem si na ni dělal zálusk a nakonec jsem našel skvělý recept, v knize Labužníkovy historky. Nakonec jsem ho nenásledoval úplně do puntíku, protože jsem si knihu zapomněl vzít s sebou, když jsem vařil. Musel jsem tedy ke konci experimentovat a horko těžko vzpomínat jak se měla vlastně dělat. Ve výsledku jsem byl velmi spokojen a druhého dne jsem si ji dával znova a velmi rád. No a o pár dní později jsem narazil na další vynikající recept na dršťky, který musíme vyzkoušet příště.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 2 hodiny
Suroviny na 4 porce:
- 800 g hovězích drštěk, celé nebo nakrájené
- 1 l hovězího vývaru
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 6 stroužků česneku
- 2 velké cibule
- asi 2 l vody nebo vývaru
- 1 čaj lžíce sušené majoránky
- 1-2 pol lžíce mleté papriky
- 1 pol lžíce rajčatového pyré
- špetka kmínu
- 1 pol lžíce soli (ale dejte spíše méně a poté dochutíte)
- 1 čaj lžíce pepře
- 2 pol lžíce sádla či jiného tuku
Postup:
- Dršťky propláchněte a dejte vařit v půl litru vody asi 15 minut, poté vodu slijte. Takto opakujte alespoň třikrát, abyste se zbavili zápachu, nečistot a přebytečného loje.
- Dále pak vařte půl hodiny až hodinu do změknutí.
- Pokud jste použili celé, tak je pak nakrájejte nahrubo, pokud máte nakrájené tak už je máte hotové.
- Na pánvi si na troše sádla osmažte cibuli, přidejte k ní nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu, papriku a nechte trochu zezlátnout.
- Přidejte do vývaru a vařte alespoň půl hodiny se zbytkem kořením a česnekem.
- Poté vyndejte zeleninu a česnek, rozmixujte na pyré a vraťte zpět.
- Prohřejte a podávejte.