Pomerančový koláč

Pomerančový koláč na řezuVyzkoušeli jsme už hodně pečených receptů – některé se snaží napodobit nepaleo kuchyni svou verzí těch samých pokrmů, některé jsou ryze originální či používaly mandle jako základ předem a některé jsou absolutně nové výtvory. Nejraději máme ty poslední dvě jmenované kategorie, ale hlavně u té prostřední, je jistota, že recept bude fungovat jak má. Tento recept by měl zvládnout i ten, kdo nemá velké zkušenosti s pečením a téměř nedává možnost ho nezvládnout. Pokud by se totiž někdo bál dělat sníh z bílků, může ten krok prostě přeskočit, protože jen ve výsledku trochu víc nadýchá celé těsto. A pokud nepřipálíte pomeranče, nic se už pokazit nemůže. Originální recept jsme našli zde. A jak si někteří známí velmi chválili, je na něm prostě skvělé to, jak se zdá že bude suchý, ale přitom tak krásně šťavnatý.

Čas receptu: příprava 15 minut, vaření 1 hodina, pečení 1 hodina

Suroviny na 1 koláč:

  • 2 hrnky mandlové mouky
  • 6 pol lžic medu
  • 2 pomeranče
  • voda
  • 4 vejce, rozdělené na bílky a žloutky
  • 1 čaj lžíce jedlé sody
  • ½ čaj lžíce soli
  • tuk na vymazání formy na pečení

Těsto před pečením

Postup:

  1. Dva střední pomeranče (nejlépe bio, kvůli postřikům v kůře) mírně odrbejte rukavicí či drátěnkou a dejte do hrnce ponořené do vody (můžete překrýt trochou kartuše (pečícího papíru ve tvaru kruhu s malou dírkou veprostřed), aby byly celé pod vodou a nedotýkaly se dna – avšak s postupem času to už nebude až tak nutné, provaří se řádně i bez toho, ale trvá to déle.
  2. Vařte 1 – 2 hodiny, pokud nebude dost vody, podlijte.
  3. Vyndejte z hrnce a nakrájejte nahrubo, vyndejte pecky a případně i okrájejte připálené kousky.
  4. Rozmixujte na kaši, avšak nechat i pár hrubších kousků není na škodu, ozvláštní poté vlastní chuť koláče.
  5. V míse smíchejte žloutky (nebo celá vejce pokud přeskočíte další krok) s medem a přidejte nasekaný pomeranč, pořádně rozmíchejte.
  6. Případně: Vyšlehejte bílky v tuhý sníh.
  7. Do mísy s pomerančovou hmotou postupně přidejte mandlovou mouku, sodu a sůl. Pořádně zapracujte.
  8. Následně opatrně založte sníh.
  9. Vymažte v pečící formě s oddělitelným dnem pouze dno (strany se oddělí po pečení).
  10. Pečte 1 hodinu a poté do středu zapíchněte párátko, pokud bude čisté po vytažení je hotovo. Jinak pečte ještě pár minut. Okraje ve výsledné podobě budou dost tmavě hnědé, střed ještě stále oranžový.
  11. Nechte vychladit a poté nakrájejte.

Hotový pomerančový koláč

2 thoughts on “Pomerančový koláč

  1. hmmm, to si upeču…:-) mandlová mouka je nějaká spešl? nebo stačí doma rozemlít mandle?
    děkuji
    Lenka

    • Zdravím,
      ano, úplně stačí rozemlít mandle. (Prakticky mandlová mouka jsou pomleté loupané mandle, aby měla mouka světlejší barvu)
      Metla

Leave a Reply

Your email address will not be published.