Recept podle Jamieho Olivera mě oslovil, protože jsem dlouho hledal jeden recept podle Masterchefa, kde kuřecí prsa dělali na páře z kokosového mléka (za boha to nemůžu najít, ale určitě najdu) a toto bylo velmi podobné. Jak jsem při přípravě tohoto příspěvku zjistil, přebraný recept mají vlastně i na stránkách Albertu s velmi prazvláštním obrázkem. Šťavnaté kuřecí maso, natáhne snadno kokosovo-mléčnou chuť a také šalvěj, nemluvě o tom, že se ještě mělo přidat trochu skořice, kterou jsem však vynechal. Nakonec jsem i tento recept ještě upravil o vlastní přílohu, pastiňákové pyré či kaši povařenou právě v oné mléčné omáčce, vlastně bychom to mohli péct celou dobu, ale já to dal péct v troubě v tom mléce až když jsem nechal kuře odstát bokem. No a také si myslím, že toho mléka možná nemuselo být tolik, pekl jsem vše kuřecími prsy dolů, aby zůstaly více šťavnaté, ale přesto ho i po dlouhém pečení zůstalo velmi hodně v hrnci (určitě více než jeden hrnek).
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 105 – 120 minut
Suroviny na 4 porce:
- 1 celé kuře (1,5 – 2 kg)
- 2 hrnky kokosového mléka (500 ml)
- kůra 2 citronů
- 1 hlava česneku
- 4 velké pastiňáky
- velká hrst lístků čerstvé šalvěje
- sůl, pepř
- 1 pol lžíce olivového oleje
Postup:
- Omyté a osušené kuře pořádně osolíme a opepříme.
- Na tuku osmažíme v tlustostěnném hrnci ze všech stran dozlatova.
- Slijeme tuk pryč a vrátíme zpět do hrnce.
- Přelijeme mlékem, přidáme citronovou kůru, šalvěj a česnek.
- Předehřejeme troubu na 190°C a pečeme dle velikosti kuře 1 hodinu a 15 až 45 minut.
- Kuře vyndáme a necháme s česnekem odstát a mírně vychladnout.
- Pastiňák nakrájíme na menší kostky a dáme povařit na 15 minut v mléce.
- Poté rozmixujeme s asi 2 naběračkami mléka, aby bylo pyré více krémové a dokořeníme dle chuti.
- Rozdělíme maso na porce a přidáme kaši a česnek na každou porci. Podáváme.