Obvykle dělám všechny ty guláše na stejné bázi. Tenhle recept se velmi podobá hlívovému guláši, ale zde protože je jen samotná hlíva, která se právě spíše řeší z velkých hub, aby byla i po povaření stále trochu k žvýkání a připomíná pak dršťky. Ačkoliv to není až tak populární jídlo, přece jen tahle vegetariánská varianta dokáže nabídnout i milovníkům jídla a dokáže zmást i některé méně znalé, že se nejedná o maso. Nemluvě ani o tom, že nenecháte vyvařit všechnu vodu a místo dušení to spíše vaříte.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 40 minut
Suroviny na 2 porce:
- 1 velká cibule, nahrubo
- 500 g hlívy, na hrubé proužky
- 1 pol lžíce sádla či jiného tuku dle Vaší volby
- 1 čaj lžíce sladké, pálivé nebo uzené papriky
- ½ čaj lžíce celého nebo drceného kmína
- 1 pol lžíce majoránky
- 3 stroužky česneku
- 3 pol lžíce rajčatového pyré
- sůl, pepř
- 0,5 – 1 litr vývaru či vody
Postup:
- V tlustostěnném hrnci rozpálíme tuk či olej, já používal sádlo.
- Osmažíme cibuli a česnek do průhledna.
- Přidáme kmín, papriku a pořádně promícháme.
- Přidáme na proužky nakrájenou hlívu (odkrojím nohu, poté krájíme od nohy k vnější části klobouky podle podhoubí).
- Obalíme v koření a zalijeme vývarem či vodou, rajčatovým pyré a přidáme majoránku.
- Vaříme zhruba půl hodiny pod poklicí do konzistence polévky, tedy jak husté chceme.