Protože jsme nedávno začali hodně na zpaření zeleniny používat mikrovlnku, tenhle recept jsme museli vyzkoušet. Připomíná starý známý knäckebrot, který prakticky děláme jednou za tři týdny. Tenhle recept v originálu vaří květák, jen aby se pak musel ždímat. Konzistencí je to velmi podobné, když to jen zpaříte a pak necháte v mixéru posekat na kaši. Poté už jen čím to natřete a zapečete je jen na Vás. Klidně je můžete mít i na studeno, jako některé druhy, které jsme si udělali.
Čas receptu: příprava 10-15 minut, pečení 20 minut + 5-10 minut
Suroviny na 2 velké porce (8 x 10 cm v průměru):
- 1 hlávka květáku
- 2 vejce
- koření dle vlastní volby (sůl, pepř, bazalka, oregáno, tymián, atd.)
- na natření:
- pesto, škvarková pomazánka, maso ve vlastní šťávě, sugo (rajčatová omáčka)
- na posyp:
- houby, maso, salámy, slanina, paprika, cibule, sýr
Postup:
- Rozeberte květák na růžičky a poté dejte do mikrovlnky přikryté z ¾ fólií.
- Vlňte na plný výkon asi 5-8 minut.
- Poté rozmixujte, pokud není dostatečně měkký dejte mu ještě chvíli, ale není to až tak nutné.
- Přidejte vejce, osolte a umíchejte těsto.
- Vyložte pečícím papírem pečící nádobu a předehřejte troubu na 180°C.
- Vytvořte si pizzy libovolné velikosti, ale ne více než 10 cm v průměru (špatně se pak sundávají a lámou se)
- Pečte 20 minut dokud nezačnou okraje chytat zlatou barvu.
- Poté nechte vychladnout, nebo potřete libovolnou omáčkou a dejte posypané surovinami ještě zapéct na pár minut. (Například než se sýr rozpustí)