Vím, že zrovna smažení není nejvhodnější metoda jak si připravovat jídlo, ale když Vám občas chybí něco co byste si rádi dali, tak jste přece ochotni trochu ustoupit z cesty. Komerční řešení necháme bokem a použijeme kvalitní olej či směs více, abychom dosáhli lepšího výsledku i na této frontě a pak už jen opatrně vše vysmažit do křupava bez zbytečného přepalování. Zeleninu, kterou použijete si můžete různě nakrájet a kombinovat – já jsem použil sladké brambory jako hlavní várku, ale těšil jsem se také z pastinákových, celerových a mrkvových hranolek. Lososa jsem jednoduše upekl v troubě s jednoduchým okořeněním a šlo se jíst!
Čas receptu: příprava 15 minut, smažení 15+ minut, pečení 10-15 minut
Suroviny na 2 porce:
- 2 steaky lososa, s kůží
- 1 citron, kůra i šťáva
- sůl, pepř
- k tomu třeba salát či nějaké bylinky na ozdobu
- hranolky:
- asi půl litru oleje, olivový (ne extra-virgin), avokádový, kokosový či sádlo
- 1 batáta, na hranoly
- 2 mrkve, na hranoly
- 1 pastinák, na hranoly
- sůl, případně další koření dle libosti
Postup:
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Lososa omyjeme, osušíme a připravíme do nádoby k pečení.
- Oškrábeme kůru citronu a vymačkáme šťávu.
- ¾ šťávy z citronu smícháme s kůrou, solí a pepřem a rozmícháme, potřeme lososa.
- Pečeme 10-15 minut v troubě. Ke konci jen z vrchu pro lepší kůrčičku.
- V tlustostěnném hrnci si rozpálíme olej asi na 180°C.
- Vhodíme naše hranolky a ponoříme všechny pod hladinu.
- Fritujeme asi 3-5 minut dle tloušťky Vašich hranolek.