Rozdíl mezi sorbetem a zmrzlinou je na mnoha úrovních, ale prakticky nepovedená zmrzlina, která neobsahovala mléko, by se mohla vždy kvalifikovat jako povedený sorbet. V zásadě tedy jde o oslazenou vodu s přídavkem ovocné šťávy nebo dřeně a následně se může pro zjemnění přidat alkohol – vodka, víno či další likéry. Je typický tím, že se v něm nachází vodní krystaly, protože se s ním po začátku chlazení již nemíchá a poměr vody je velký. V našem případě jsme zkoušeli různé postupy jak vytvořit ideální zmrzlinu, že při překombinování jsme narazili na skvělý sorbet. A protože v jednoduchosti je síla, není potřeba ani moc surovin či náročného postupu.
Čas receptu: chlazení 4+ hodin, příprava 5 minut
Suroviny na 2 porce:
- 6 větších zralých kiwi, oloupaných a na kostky
- 1 pol lžíce medu
- menší hrst pistácií, vyloupaných
Postup:
- Oloupané a nakrájené kiwi dejte do sáčku nebo nádoby a dejte zamrazit do mražáku.
- Poté vytáhněte a dejte to mixéru se sladidlem a ořechy.
- Pomixujte do požadované konzistence.
Mějte na mysli, že kiwi je jedno z nejkyselejších ovocí (nejvíc vitamínu C), proto bude možná třeba dosladit více, to však podle vyzrálosti těch Vašich. Dále pak toto je opačný postup, jen pro zjednodušení, jinak byste nasekávali ovoce první a poté rozmíchávali s vodou a sladidlem a až poté mrazili.