Připravte se na velmi podivnou kombinaci chutí a výsledek Vás pravděpodobně velmi překvapí, zvláště pokud nejíte / nejedli jste pravidelně řepu. Ačkoliv řepa je hodně za pomezím přijatelných potravin v paleo stravování, jednou za čas si ji dopřejeme. Musíte však mít na mysli, že ačkoliv si ji připravíte na slano, stále je to potravina, která má obrovské množství cukrů v sobě. Tedy přistupujte k nim, jako byste mlsali ovoce či něco sladkého. Zkoušel jsem v poslední době různé kombinace koření a nejlépe mi asi přijde rozmarýn, ale prakticky je můžete udělat i bez jakéhokoliv koření a pak si k nim třeba udělat nějaký dip.
Čas receptu: příprava 5 minut, pečení/sušení 25 minut
Suroviny na 1 plech:
- 1 střední řepa (asi jako zavřená pěst)
- 1 čaj lžíce tuku (olivový olej, máslo, kokosový olej, atd.)
- koření (tymián, rozmarýn, chilli, sůl, atd.)
Postup:
- Vezměte si plech a vyložte ho pečícím papírem. Předehřejte troubu na 180°C.
- Oloupejte slupku řepy tak, aby vám zůstal kořen v ruce a část, kde vyrůstaly listy odkrojte.
- Vezměte si mandolínu, držte řepu za kořen a druhou stranu krájejte plátky přímo na plech.
- Rozmístěte je tak, aby se nepřekrývaly (alespoň většina), potřete olejem a posypte kořením.
- Dejte péct na 25 minut s tím, že obvykle otáčím plech v polovině, to však záleží na Vaší troubě.
- Poté troubu vypněte a nechte tam plech odstát dokud nevychladne trouba, případně můžete vzít už dříve avšak toto vysušování pomůže i tlustším plátkům nebo těm co jsou spojené, aby byly pořádně křupavé.