Protože jsem měl delší zálusk na to vyzkoušet nějakou netradiční surovinu, které by se část lidí bála ať už z důvodů složité přípravy či potenciálního risku podráždění žaludku, slávky byly skvělá volba. Nikdy předtím jsem je nejedl až na jednu výjimku a tou byly nějaké uzené mušle, které je velmi připomínaly, ačkoliv byly značně menší, čímž bych asi vyloučil, že to byly slávky. Každopádně našel jsem si jednoduchý, rychlý a chutný recept. Nechal jsem se poučit o přípravě a koupil čerstvý pytlík slávek v Ocean48 a šlo se na to. Recept jsem si půjčil od Emmanuela Ridiho, kde máte i návod jak očistit slávky a čeho se vyvarovat. No a vzhledem k tomu, že jde o další netradiční surovinu – přidávám do Výzvy! podle Nikki.
Čas receptu: příprava max 25 minut, vaření 5-7 minut
Suroviny na 2 porce:
- 900 g slávek, očištěných
- 4 stroužky česneku, nadrobno
- ⅓ chilli papričky, případně více
- 5 pol lžic extra panenského olivového oleje
- hrst petržele, nadrobno
- špetka soli
Postup:
- První si očistíme slávky příborovým nožem od všech nečistot a zbavíme je ‘fousů’. Vyhodíme otevřené
- V tlustostěnném hrnci rozehřejeme olej a necháme v něm jemně zpěnit chilli a česnek.
- Přidáme slávky a necháme dusit asi 3-4 minuty pod poklicí.
- Odklopíme poklici, mírně osolíme a přidáme petržel. Trochu promícháme.
- Přiklopíme zpět poklicí a vypneme zdroj tepla.
- Připravíme si talíře a naběračkou servírujeme. Pokud najdeme zavřené, vyhodíme.
Slávky jsem nikdy nejedla, ale mušle miluji.
Určitě doporučuji, nejsou vůbec drahé (těch 900g stálo 97,-) ačkoliv teda tam není zase tak moc masa, ale já se na to těšil a úplně stačilo množstvím. Opakoval bych klidně hned znova
Napravím to a určitě ochutnám 🙂
Doporučuji vyloupat, osolit, trochu pepře, citronová šťáva, zaprášit moukou a opéci na olivovém oleji. Nemusí být panenský, ale stačí z krutonů. Greg
Ahoj Gregu,
to zní jako super nápad, mouku nejíme a nepoužíváme, ale úplně skvěle to půjde i bez ní. Zrovna se na slávky zítra chystám, tak to zkusím jak říkáš.
Díky,
Metla