Pokud jste název šašlik neslyšeli, není to až tak nic nezvyklého. Oblíbené jídlo spíše na Kavkaze a v zemích původního Sovětského svazu se stalo na počátku 20tého století populárním jídlem většiny jeho obyvatel. Jedná se o obvykle marinované prorostlejší maso opékané na grilu, nejlépe nad březovým dřevem. Specifikem je zvláštní nakyslá chuť dodána octem a případně i červeným vínem. Kombinuje se převážně s cibulí, avšak my si ho ještě ozvláštnili proloženou zeleninou, se kterou jsme ho grilovali na špízech.
Čas receptu: příprava 10 minut, marinování 2+ hodiny, grilování 30 minut
Suroviny na 4 porce:
- 600 g vepřového masa, prorostlého, na větší kostky
- 45 g koření na šašliky (sůl, cibule, česnek, černý pepř, paprika, hořčice, nové koření, zázvor, kmín, hřebíček, kurkuma, kayenský pepř, vinný ocet) – ale stačí jen sůl a pepř, případně chilli
- 2 pol lžíce kvasného lihového octa
- 1 pol lžíce červeného vína (pro whole30 vynechat)
- 2 cibule, na kolečka
- trocha vody
Postup:
- Den první: nakrájené maso obalíme v koření a dáme do uzavíratelné nádoby, promíchané s cibulí.
- Přelijeme vínem, octem a dolijeme do plné nádoby vodou, tak aby maso i cibule byly pod hladinou.
- Den druhý: napícháme na grilovací jehly nebo namočené dřevěné špejle maso a cibuli.
- Rozehřejeme gril a opečeme maso pořádně. (Pokud budete používat venkovní gril, na ohni, či vyšší teploty – čas grilování bude kratší)
Pingback: Kořenící směsi #2 | Metlův Paleo/Primal food blog