Chtěl jsem si otestovat jak jsem na tom s averzí vůči zázvoru. Postupně jsem si ho dopřával, ale teď jsem ho chtěl risknout ve větším množství. No a k překvapení mě i mé drahé polovičky, jsme zjistili, že mi už nedělá problémy a dokážu ho jíst i ve víc než malém množství. Jako přílohu jsme volili něco co není vůbec asijské, avšak taky jsme na to měli chuť. Vietnamský recept pochází od BepViet.
Čas receptu: příprava 10 minut, odležení 1 hodina, vaření 30 minut
Suroviny na 2 porce:
- marináda:
- 10 cm čerstvého zázvoru, oškrábané a na nudličky či plátky
- 2 stroužky česneku, nadrobno
- 1 čaj lžíce kokosového cukru či medu
- 1 cibule, nadrobno
- 1 čaj lžíce soli
- ½ čaj lžíce černého mletého pepře
- hlavní chod:
- 3 kuřecí prsa, na kostky
- 2 pol lžíce kokosového cukru nebo medu
- ½ – 1 hrnek kokosového mléka
- 1 pol lžíce tuku (olivový olej, kokosový, ..)
- 3 pol lžíce rybí omáčky
- voda či vývar
- příloha:
- 4 mrkve, na kolečka
- 1 pol lžíce tuku
- kmín, sůl, pepř, sójová omáčka
Postup:
- Maso nakrájené na kostičky smícháme se surovinami na marinádu a dáme do lednice na hodinu.
- Na rozpálené pánvi či woku na tuku necháme zkaramelizovat cukr či med.
- Přihodíme maso a necháme zatáhnout a nabrat barvu karamelu.
- Podlijeme kokosovým mlékem a dusíme přikryté 20 minut.
- Dochutíme rybí omáčkou, případně dalším kořením.
- Na přílohu si na nakrájenou mrkev dáme restovat na oleji s Vámi oblíbeným kořením (já používám pepř, kmín a sójovou omáčku). A poté smícháme s masem. (Případně jde dusit obojí dohromady, ušetříte čas avšak výsledný pokrm chutná trochu jinak)
zázvor dá jídlu úplně jiný rozměr, až je to prostě mazec!
a po vietnamsku to zní strašně dobře 🙂