Pokrmů z mletého masa jsou na mém blogu již mraky, přesto se občas stane, že si vzpomenu na nějaký zapomenutý recept či nějaké jídlo, které jsem dlouho neměl a přitom mi tak chutnalo. Řeč je dnes o čevabčiči, původem pocházející z tureckých oblastí, odvozený od kebabu. Malé i větší vřetena z různých masových směsí s příměsí koření a cibule. Vždycky si vybavím, že jsem ho jedl ve spojení s čerstvou cibulkou, hořčicí, nakládanými okurkami a bramborem. To poslední odpadá s příchodem palea (ačkoliv ne úplně), přesto to je jednoduché a rychlé jídlo.
Čas receptu: příprava 10 minut, smažení 15 minut
Suroviny na 4 porce:
- 500 g míchaného mletého masa (vepřové, hovězí, skopové či jehněčí)
- 1 velká cibule, na jemno
- 1 pol lžíce vody
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 1 pol lžíce mleté papriky sladké
- 1 čaj lžíce mletého pepře černého
- 1 čaj lžíce soli
- tuk (na vyšší teploty – olivový (ne virgin), sádlo, avokádový, či primal ghee)
Postup:
- Smícháme směs masa, koření a vody s cibulí a pořádně promísíme, nejlépe rukami.
- Necháme chvíli spojit a poté vytvarujeme vřetena v rukou, libovolné velikosti.
- Rozehřejeme na tlustostěnné nádobě tuk a osmažíme vřetena ze všech stran dozlatova.