Protože ryby musí patřit do našeho jídelníčku pokud tomu nemáte důležitý důvod a proto si je párkrát týdně určitě dávejte. Samozřejmě nejen ryby, ale i další mořské produkty. Výhoda přípravy v balíčku je jasná, losos se tam prakticky zpaří a zaručíte krátký čas přípravy, tedy uchování téměř všech živin a chutí. Recept na lososa jsme našli v dubnovém čísle F.O.O.D. a recept na chřest jako přílohu zde. Dresink použitý na chřest se hodí do mnoha salátů a je trochu jinou variantou hojně používaných dresinků a můžu značně ozvláštnit Vaše saláty.
Čas receptu: příprava 15 minut, pečení 20 minut
Suroviny na 2 porce:
- 2 filety lososa
- 200 g cherry rajčat, na poloviny
- 1 jarní cibulka, na plátky
- 5-8 velkých kapar či hrst malých
- 1 pol lžíce olivového oleje
- hrst bazalky nebo trochu sušené
- sůl, pepř
- chřest:
- svazek bílého chřestu, odlámané dřevité části a klidně i oloupané
- 1 pol lžíce kokosového oleje, rozpuštěného
- hrst kapar
- špetka hrubozrnné soli
- dresink:
- 2 pol lžíce olivového oleje
- 2 čaj lžíce jablečného octa
- 2 čaj lžíce hořčice
- 1 čaj lžíce medu (pro whole30 vyměnit či nedávat)
- 1 pol lžíce čerstvého kopru, nahrubo
- Omytý a osušený filet lososa osolíme a opepříme, uložíme na čtverec pečícího papíru asi 25×25.
- Přidáme všechny další suroviny, zakápneme trochou oleje a balíček zabalíme.
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Vyložíme do pečící nádoby chřest přelitou kokosovým olejem a posypanou solí a kaparami.
- Pečeme společně 20 minut.
- Poté ihned rozbalíme balíčky a necháme utéct páru.
- Přelijeme předpřipraveným dresinkem chřest a konzumujeme.