Angličan tomu říká ‘deviled egg’, Čech asi nemá lepší příměr než Vejce à la Casino, jež pochází z Maďarska. Jinde jim řeknou třeba Mimosa, jak bylo podotknuto, přímý překlad by byl ‘ďábelská vejce’. O co však jde? Jde o natvrdo vařené vejce, oloupané a rozkrojené podélně na dvě půlky. Žloutek se pak vyndá a smíchá s jinými surovinami a vloží zpět do lodičky z vaječného bílku. Jednoduché, rychlé, skvělé, nemyslíte? Jakou kombinaci chutí zvolíte je na Vás.
EDIT: Za podnětný komentář k úpravě hrozného a velmi nevhodného textu, který zde byl uveden děkuji pánovi v komentáři.
Čas receptu: vaření max 10 minut, příprava 10 minut
Suroviny:
- 4 vejce
- 2 pol lžíce majonézy
- 2 čaj lžíce kari
- špetka chilli a soli
- pepř a naklíčené chia semínka, na zdobení
Postup:
- Uvaříme natvrdo vejce, ve studené vodě přivedeme k varu a poté vaříme 7 minut.
- Vychladíme, oloupeme a rozkrojíme na dvě poloviny podélně.
- Vyndáme čajovou lžičkou žloutek a dáme do misky.
- Přidáme zbytek surovin a pěkně promícháme a dáme zpět do díry po žloutku.
- Dozdobíme a jíme, a přidal jsem trochu pepře na konec než jsem dodal naklíčenou chia.
Přesnější název je “ďábelská vejce”…
Ano, přímý překlad jsem zavrhl a ono to tak asi nakonec bude, děkuji 😉
a z ceho vyrobit majonezu? nebo vzit normalni hellmans?
Dobrý den, recept zde http://wp.me/s2Shqc-majoneza
K “ďábelskému vejci”: Nejsem si jistý, zdá to tlachání o něm není žert, ale risknu to:
Ruské vejce je, jak kde kdo ví, vařené vejce, posazené na hromádku bramborového, dnes spíše vlašského, salátů s obložením.
To, co je na fotce, je vejce à la casino, jak je také všeobecně známo.
Vzhledem k dvojímu fatálnímu omylu doporučuji neplést se příště do vaření.
Pěkný den a děkuji za poučný komentář. Text byl mírně upraven.
Jinak uznávám, ačkoliv jsem jen mírně víc vzdělán za ta léta od vzniku původního příspěvku, nevybavím si co bylo jeho inspirací a nyní jsem si opravdu jen klepal na čelo, co tam bylo napsáno.
Ale to ostatně bude podobné na mnoha místech tohoto blogu. Přece jen jsem amatérem.
Stále však očividně nedosahuji Vašich znalostí a s dovolením se do vaření nadále plést budu. Seč to nebudu prezentovat veřejně, abych se nedopustil podobného faux pas.