Rodina se s námi podělila o letní zásoby ručně sbíraných borůvek z české přírody a tak jsme okamžitě začali plánovat jak je využijeme. První zhruba tak litr padl za dva dny a skvěle jsme si ho užili. Vyrobili jsme si zmrzlinu a tady tento pudink. Co je na něm zvláštní je surovina, kterou jsme se ujali testovat – chia semínka. Semínka šalvěje hispánské známá mnoho století a používaná k různým pokrmům nás oslovila v tom, že mají velmi široké pole působnosti a jejich značnou výhodou je vysoká savost, tím pádem zahušťování je jedna z nejčastěji využívaných předností. Tentokráte jsme je použili na zahuštění ovocno-mléčné směsi, aby vytvořily něco co se podobá pudinku. Chuť nemají samotnou téměř žádnou, takže kombinovat se dají různě a po nasátí tekutin vytvořily něco co připomíná kaviárové kuličky. Na recept jsme narazili zde a výrazný rozdíl je v námi použitých borůvkách – my jsme použili typické české v receptu použili kanadské, které nebarví.
Čas receptu: příprava 5 minut, odstátí 15 minut, chlazení 1+ hodinu
Suroviny:
- ½ hrnku chia semínek
- 2 hrnky kokosového mléka
- 2 hrnky borůvek
- 1 čaj lžíce mletého kardamomu
- 1 čaj lžíce skořice
- 1 čaj lžíce vanilky
- 2 pol lžíce medu
Postup:
- Vše kromě chia semínek pořádně promícháme v mixéru, aby se nám vytvořila zpěněná tekutina.
- Nasypeme semínka do sklenic, či nádob, kde budeme skladovat a přelijeme směsí.
- Pořádně promícháme, opatrně vyškrábněte i semínka co se usadí v rozích nádoby.
- Po pěti minutách znova promíchejte.
- Po dalších deseti ještě jednou a poté odstavte do chladna.