Plním co jsem slíbil. Ze zbytku mandlové drti, kterou jsme měli z výroby mandlového mléka jsme si vytvořili tyto dva typy sušenek. Jedny jsou tenčí a na slano, druhé jsou podobné těm, které jsem tady už měl. Samozřejmě, že nemusí být použita drť jen na tyto sušenky, jde nahradit téměř do všech receptů místo mandlové mouky. Jde jen o to, že je více hrubá a vlhká. Recept na čokoládové sušenky odsud a na rozmarýnové crackery odtud.
Sušenky s kousky čokolády
Čas receptu: příprava 15 minut, pečení 10 minut
Suroviny:
- 2 hrnky mandlové drtě
- ¼ čaj lžíce jedlé sody
- ¼ čaj lžíce soli
- ⅓ hrnku rozpuštěného kokosového oleje
- 2 pol lžíce medu
- 1 pol lžíce vanilky
- 1 pol lžíce kokosového mléka
- ¼ hrnku čokoládových kousků
Postup:
- Suché suroviny smícháme dohromady v jedné míse.
- Přidáme tekuté suroviny a pořádně zapracujeme.
- Nakonec přidáme čokoládové kousky a rozmícháme.
- Lžící nabereme těsto a položíme na pečící papír a trochu přimáčkneme.
- Dáme péct na 10 minut do předehřáté trouby na 180°C.
Vytvoří se asi tak 20 malých sušenek, které jsme mírně sladili oproti originálu. Vzhledem k velikosti docela zhnědly po deseti minutách, možná tedy budete muset péct trochu kratší dobu.
Rozmarýnové crackery
Čas receptu: příprava 10 minut, pečení 10 minut
Suroviny:
- 1 ½ hrnku mandlové drtě
- 2 pol lžíce olivového oleje
- 1 bílek
- ¾ čaj lžíce jedlé sody
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 3 větvičky rozmarýnu, listy nasekané nadrobno
- mořská sůl, krystalová
Postup:
- Ze všech surovin kromě soli vytvoříme těsto. Pořádně rozmícháme.
- Rozmístíme mezi dva pečící papíry a trochu vyválíme, abychom ho měli pěkně rovnoměrné a dosti tenké.
- Nakrájíme nožem a posypeme solí. (Já bych doporučil vcelku dost soli aspoň 3 krystalky na cracker)
- Dáme do předehřáté trouby na max 10 minut na 180°C.