Protože jsem sliboval recepty na využití mandlové drti, tak tady máme jeden a ještě máme připravené další dva. Ostatně ono je to celkem jednoduché, pokud Vám to nevadí, jednoduše nahradíte stejné množství mandlové mouky drtí a výsledek budete mít mírně víc křupavý. Musíte počítat s tím, že drť obsahuje dost vody, takže třeba tomu někdy i upravit čas pečení či množství ‘pojivových’ materiálů. Recept mám odsud, ale mírně jsem ho musel upravit, protože varianta přidání vejce do čerstvě roztopené čokolády mi nepřišla úplně v pořádku. No a tak se dáme do toho!
Čas receptu: příprava 20 minut, pečení 20 minut
Suroviny:
- 2 ½ hrnku mandlové drti
- 4 datle, na jemno
- ½ hrnku vody
- ½ másla nebo ½ hrnku rozpuštěného kokosového oleje
- 130 g čokolády
- 3 vejce
- špetka soli, cayennského pepře, skořice
Postup:
- Na sporáku v hrnci či jiné nádobě rozehřejeme vodu a přidáme na jemno nakrájené datle.
- Za stálého míchání necháme rozmělnit až máme hustší sirup. (Mé sušené datle potřebovaly trochu pomoct vidličkou, jiná alternativa by byla nahradit pár lžícemi medu a přidávat až později)
- Snížil jsem teplotu a přidal čokoládu a tuk (ať už máslo či kokosový olej) a rozpustil. Stále míchat, aby se nám netvořily hrudky.
- Poté jsem přidal část mandlové drti a rozmíchal ve směsi. (Tím se mi snížila její teplota)
- Přidal jsem dále zbytek mouky a vejce, koření a pořádně rozmíchal.
- Dal do předehřáté trouby na 180°C na 20 minut.
Měli jsme je vcelku tenké, protože plech je velký, takže příště asi do menšího nebo dát víc surovin. A samozřejmě doporučuji velmi rychle zkonzumovat (no, ono to jde samo díky tomu množství čokolády), protože podléhají zkáze velmi záhy.