Měl jsem chuť na rybí polévku a v Rybárně u Šopíka měli krásné odřezky z lososa, tak jsem se rozhodl, že to zkusím ačkoliv jsem nikdy v životě nedělal ani vývar ani polévku. Našel jsem si pár receptů, zkusil si je tak nějak zhodnotit a nakonec jsem si vybral jeden na vývar samotný a poté se nechal inspirovat na Apetitu receptem na lehkou lososí polévku. Nakonec to vše dopadlo dobře, chutnalo skvěle a neváhal bych znova.
Čas receptu: příprava 10 minut, vaření 2 hodiny, dokončení 10 minut
Suroviny:
- vývar:
- 500g odřezků, kostí a masa z lososa
- ¼ celeru
- 1 fenykl
- 1 petržel
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku, oloupané
- tuk (kokosový olej, máslo, olivový olej)
- sůl, voda
- polévka:
- 1 pórek, nadrobno
- 1 cibule, nadrobno
- 200 ml kokosového mléka
- tuk (olivový olej, máslo, kokosový olej)
Postup:
- Na tuku opečeme mírně kořenovou zeleninu s fenyklem a česnekem.
- Přidáme maso a ještě chvíli opékáme.
- Podlijeme studenou vodou, přivedeme k varu a poté táhneme 2 hodiny. Nakonec osolíme.
- Zcedíme vývar a obereme maso z kostí a odložíme.
- Sundáme tuk z povrchu (ideální je zchladit v lednici a sundat lžící).
- V hrnci na dalším tuku osmažíme mírně pórek a cibuli a poté přilijeme vývar.
- Přidáme kokosové mléko a maso, rozmícháme a prohřejeme, avšak už nevaříme.
V receptu od Apetitu byla vybrána jiná metoda přípravy, já použil maso které se vařilo dlouho a tak bylo částečně rozpadlé a určitě ne až tak reprezentativní, ale vzhledem k tomu jak bylo dobré stačilo. Náklady byly nádherně nízké a vše lahodně sedělo ačkoliv jsem trochu cibulku přetáhl na pánvi, ale co no …