Jak napovídá název, podíváme se dnes na další náhradu chleba či křupavých chlebíčků. Je pravda, že dané jídlo jde udělat do podobné křupavosti což nemusí být na škodu, ale my jsme si ho tak nazvali, protože jsme ho nařezali zhruba na stejně dlouhé a široké plátky a protože nám ho prostě připomíná. Recept vychází z této předlohy a není mi na něm jasná jen jedna maličkost, ale k tomu se dostaneme později.
Čas receptu: příprava 5 minut, chlazení 10+ minut, vaření (?) 10 minut, pečení 30+ minut
Suroviny:
- půl květáku, nasekaného na jemno (cca jako na rýži)
- 1 pol lžíce oregána
- 1 pol lžíce bazalky
- sušený česnek, cibule
- 2 vejce
- sůl, pepř
Postup:
- Nasekáme květák a dáme do skleněné nádoby, která přežije pobyt v mikrovlnné troubě.
- Vlníme na plný výkon 10 minut.
- Odstavíme do chladna, aby směs měla alespoň pokojovou teplotu či nižší.
- Vmísíme a rozmícháme zbytek surovin a připravíme si na plech pečící papír.
- Rozetřeme rovnoměrně na celý plech, vrstva vyjde asi tak půl centimetrová.
- Pečeme na 250°C asi 25 minut.
- Poté rozřežeme a obrátíme, pečeme dokud i druhá strana nebude hnědá dle libosti.
Co tedy nechápu je krok s mikrovlnkou, nevím jestli důvod je kvůli předvaření a částečné dehydrataci nebo jen lenost autora. Každopádně my jsme to následovali a měl jsem pocit z květáku, že prostě byl akorát uvařený. Z plechu jsme vyrobili 10 kousků, což bylo na dvě jídla. Skladovali jsme bez zakrytí pár dní v suchu a držel si strukturu jako měl na začátku. Chutě si můžete vyladit jakýmkoliv kořením, to které jsme použili my, není jediná možnost. A servírovali jsme s různými pomazánkami a nátěrkami, dle libosti!
Co tedy zas nechápu já – kde je mouka? Není? Nějak se mi nechce věřit že stačí vejce a květák, aby to takto drželo…..
Zdravím, tuhle věc děláme každý druhý týden a dávat tam mouku je úplně zbytečné. Drží to skvěle, přece jen se to peče na výrazně vyšší teplotě a to v kombinaci s tenkou vrstvou stačí.