Celer rozhodně nebyl před přechodem na paleo tím co bych vyhledával. Pravda je dokonce taková, že jsem si s ním potykal až vlastně při předchozí dietě, podle Antónie Mačingové, kde jednou z příloh byly celerové hranolky. Ty vám určitě někdy přiblížím více, máme je v plánu, ale šlo o to, že jsem tam poprvé zjistil, že vlastně mi celer ani tak moc nevadí. Například když si dělám rychlé nudličky s mraženou zeleninou, celer je tam jako vítaná přidaná hodnota na hmotu a pěkně mírně orestovaný má skvělou chuť. Takže jsme se rozhodli udělat polévku, kde jsem se inspiroval v magazínu Albertu pro leden 2013, ale dosti jsem ji předělal.
Čas receptu: vývar – alespoň 80 minut, celer – vaření 15 minut, příprava – 10 minut
Suroviny na 1 litr vývaru:
- 2 kuřecí hřbety (cca 400g)
- 1 petržel
- 1 mrkev
- ½ čaj lžíce soli
- ¼ čaj lžíce pepře
- ¼ čaj lžíce sušeného tymiánu
- ¼ celeru
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- 1,2 litru vody
- 1 bílek
Postup na vývar:
- Nahrubo nakrájíme všechnu zeleninu, cibuli můžeme klidně nechat se slupkou (hezky dobarví).
- Vložíme do hrnce do vody společně s masem. Přidáme koření a přivedeme k varu.
- Necháme probublávat pod poklicí asi hodinu.
- Poté přihodíme bílek, aby ním stáhl nečistoty.
- Zcedíme vývar a uložíme do chladu (já používám litrové sklenice od mléka).
- Po vychlazení odseparujeme všechen tuk. A máme připraveno na další užití.
Suroviny na polévku (4 misky):
- ¾ velkého celeru
- slanina, olivový olej a rozmarýn, na dozdobení
- ¾ litru vývaru
- případně nějaké další koření, například více tymiánu a ten může i dozdobit (já však neměl čerstvý)
- obrané maso z vývarového kuře
Postup:
- V litru vývaru povaříme na 15 minut celer, tak aby byl měkký.
- Rozmixujeme do jemna a přidal jsem maso z vývarového kuřete, trochu kokosového mléka.
- Před podáváním zakápneme olivovým olejem a přidáme pár kousků vypečené slaniny (v našem případě – porkitos).
Celerová polévka, kterou Vám ukazuji není až tak bílá, to protože jsem ve vývaru, který jsem dělal čerstvý nechal původní zeleninu a rozmixoval ji také (cibule byla bez slupky). Normálně bych to nedělal a vyhodil ji, protože přece jen ta vyvařená už v sobě nemá nic moc dobrého, ale trochu jsem se bál čisté celerové polévky. Při tvorbě vývaru vyprodukujeme asi 1 litr vývaru, který je prostě jiný než ty, na které jsem byl zvyklý kdysi a to díky koření. Polévka je krémová a velice chutná, dvě velké porce z toho nakonec jsou (4 misky).