Takže další ze série vietnamských jídel, zase s bůčkem a tentokrát zase sladké. Ale paleo, skvělé a prostě doporučuji ! Zase jsem si recept půjčil od Viet Food Friends, kde je velice škoda, že více receptů nepublikují a věnují se jiným aktivitám. Fotka opět zase nic moc, za to se omlouvám, ale tak snad postačí, hezčí budete mít na odkazu nahoře s tím, že stačí trochu mrknout na můj postup.
Čas receptu: marinování 20 minut, vaření 50 minut
Suroviny na 2 porce:
- 0,5 kg bůčku, nakrájené na kostky
- 2 kokosové ořechy nebo trochu kokosu a kokosové mléko/krém
- 3 pol lžíce rybí omáčky
- max 2 pol lžíce medu
- voda, sůl, pepř
Postup:
- Naložíme do rybí omáčky, soli a pepře a necháme odpočinout tak 20 minut.
- Začneme smažit bůček, aby se pořádně zatáhl. Nemusíme podlévat, pustí tuku dost.
- Návod na přípravu kokosu si najděte nahoře, my použili jinačí kokos a ostatně dá se sehnat i po kouscích, kdy se nemusíte namáhat s dolováním.
- Vložíme kokos, kokosové mléko a trochu vody a dusíme asi 40 minut.
- Ke konci přidáme med a necháme pěkně dodělat, aby to chytlo barvu.
Pokud máte kokosový krém pouze, stačí naředit vodou. Co se týče správného receptu a postupu, jde o dušení, takzvané metody kho, kde se přidává karamelizovaný cukr v našem případě tam musí med, a přidali jsme ho na konci a úplně to na chuť a barvu stačilo.
Miro, neni tam ta rybi omacka moc citit?? Na kolik porci to je? Po navratu z Asie jsem ji docela pouzivala ale vim, ze ji staci troska jak je vyrazna. Docela by me zajimala ta chut, ale bojim se to vyzkouset 😀 B*
Barčo, musím říct, že fakt tady to poznat není, prakticky si dokonce myslím, že jsme ani sůl nepoužil a měl jsem tam jen rybí omáčku. Chuť cítit nebyla, maso je takové nadýchané z toho kokosového krému co jsme použili a je to vše hodně sladké, takže bych se toho nebál. Když tak příště ti to donesu do práce 🙂