Protože mám velice rád vietnamskou kuchyni a její vlivy, rozhodl jsem se vrátit tam kde jsem naposled přestal a s drobnými úpravami převést na paleo recepty. První bude takzvaný křupavý bůček, s opečenými vejci a k tomu nakládaná ředkev s mrkví. Nelekejte se až tak té fotky, moc se nepovedla, chuť za to byla skvělá a inspirace přišla ze dvou českých blogů – Bepviet a Viet Food Friends.
Čas na recept: příprava salát – 15 minut, odležení 1 hodina; maso – příprava 10 minut, vaření max 25 minut
Suroviny na salát (cca 4-6 porcí):
- 1 bílou ředkev (daikon), oloupanou nastrouhanou na nudličky
- 1 velkou mrkev, oloupanou nastrouhanou na nudličky
- 1 hrnek teplé vody
- 2 pol lžíce medu (lze nahradit pro whole30 moštem či ovocnou šťávou)
- ocet, sůl
Postup:
- Nastrouhané nudličky smícháme osolíme a pořádně promícháváme jako těsto ve větší míse asi tak 3-5 minut dokud zelenina nezměkne a nepustí vodu.
- Propláchneme studenou vodou a scedíme, vyždímáme přebytečnou vodu.
- Do zavařovací sklenice dáme teplou vodu, v ní rozpustíme med a přidáme trochu octa. Následně celou zeleninu a zavřeme, necháme odstát alespoň hodinu před podáváním.
Na hlavní chod (2 porce) spotřebujeme:
- 0,5 kg bůčku (klidně i s kůží), na 0,5-1 cm plátky
- 1 menší cibule, nakrájená na kostičky
- 6 vajec, uvařených natvrdo
- 4 pol lžíce rybí omáčky
- 2 pol lžíce medu (pro whole30 lze vynechat – přidat cibuli a sladké koření – pět vůní, skořice, anýz, zázvor)
Postup:
- Protože se jedná o postup rang, smažení na silném plameni bez oleje. Takže na to pozor.
- Nakrájíme si maso tak, aby byly plátky trochu silnější a obsahovaly i maso i kůži i tuk (viz obrázek na webu nahoře)
- Na suchou pánev dáme celé maso a smažíme na silném plameni dokud se maso nezatáhne. Pravidelně mícháme a obracíme.
- Přidáme cibuli, rybí omáčku a med a restujeme další 2-3 minuty dokud vše nemá krásnou hnědavou barvu a bůček nemá křupavou kůrčičku.
- Vejce oloupeme a následně ve výpeku trochu opečeme ze stran.