Bylo mi naznačeno, že bych mohl udělat trochu barevnější posty. Takže přidávám jeden, který byl námi doma ohodnocen velice kladně a tak jsme ho dělali podruhé. Žádné přehnané chutě neočekávejte a suroviny snadné a skvělé.. Inspirace na tento recept pochází z nějakéh staršího vydání Apetitu, avšak už nemůžu dohledat který.
Čas receptu: příprava 10 minut, grilování/pečení max 20 minut
Suroviny na 2 porce:
- 2 vepřové flákoty (například pečeně či spíše krkovičky) cca 400g v podobě vyššího plátku
- 2-4 pol lžíce olivového oleje
- 15-20 cherry rajčat, na stopce
- pár stroužků česneku, neloupaný
- pár snítek tymiánu, čerstvý nebo sušený
- prosctiutto či jiná sušená šunka, v počtu podle plátků masa
- sůl, pepř
Postup:
- Plátky maso rozkrojíme napříč v polovině. Osolíme, opepříme a potřeme olejem.
- Přidáme snítku tymiánu a obalíme sušenou šunkou.
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Přidáme rajčata, česnek na vymaštěný plech a pečeme asi tak 15-20 minut.
My jsme si jako přílohu zvolili pečenou zeleninu, samozřejmě jde cokoliv jiného, například jako kdysi, když jsme to jedli poprvé s pečenými brambory, což bylo před přechodem na paleo avšak pro některé je to vhodná kombinace i po přechodu – snadno tedy s batátami.
Kotletu/peceni bych moc nedoporucoval je to hodne suchy maso, s tim se to musi opatrne, jinak to bude jak podesev. S krkovickou udelas vetsi paradu … Jinak co se tyce aranzovani na talir … davej to spis na stred talire a ne pohazeny po okrajich … napred priloha, pak na to maso … jen tak bokem polozit a prelit omackou … jenze tomuhle chybi omacka nebo stava … aneb naservirovat opeceny maso umi kazdej 🙂
Sorry Miro za kritiku 🙂
jo az po druhym cteni jsem si vsiml ze jsi to delal cele v troube … to je spatne u tohoto masa pri teto teplote … Kdyz uz mermomoci chces tu troubu pouzit, tak maso opec na panvi z obou stran cca 3 minuty na kazde strane ( hodne na prudko aby to chytlo spravnou barvu) a pak to hod na par minut na 180 troubu … a kdyz uz chces rozkrajovat tak az pred servirovanim na talir a tak, aby sel videt rez 😉
V pohodě Aldo, jak víš, já nejsem vyučený a jsem rád, za každou radu. Rozhodně nechci aspirovat na dalšího Babicu 😉 Do steaků se moc neženu, vím, že se tam dá toho strašně moc zkazit a každý si myslí, že to umí. Každopádně děkuji, neberu to vůbec zle.
Co se týče servírování tohoto, moc si nedokážu představit, jak by se to udělalo tak jak říkáš a trochu šťávy z toho bylo no.
na dobrou omáčku například stačí trocha vývaru, povidla nebo boruvkova marmelada, portske vino a troška másla na zjemnění a dozahustění 🙂 … samotný výpek z masa je o ničem … ten akorát použiješ jako základ pro tu omáčku.