Jeden z mých prvních receptů zde neměl vlastně vhodný recept. Proto jsem se dlouhodobě odhodlával vše napravit a vyzkoušet vlastně lepší poměr, než jsem nabízel prvně a to zvláště po prvním negativním ohlasu v komentářích, se kterým plně souhlasím. Podle návodu, který jsem nabídl se to nedá konzumovat, ocet byl moc silný a nevhodný na takové množství. Ačkoliv při výrobě budete mít problémy s octem také, už to nebude tak hrozné a nebude to tak poznat ve výsledném produktu.
Sladká chilli omáčka může být dochucena také dalšími ingrediencemi, jako zázvor, kurkuma, galangal nebo omáčkami jako rybí, ústřicová či krevetová. Já se rozhodl pro trochu jemnější a nekombinovanou chuť. Poté co zhoustne jak ji potřebujete ji uzavřete do vzduchotěsných kontejnerů a skladujte v temnu. Originální recept jsem našel kdysi zde.
Čas receptu: příprava 5-10 minut, vaření 30-50 minut
Suroviny na 250 ml:
- 150 g chilli papriček
- 200 ml jemnějšího octa (rýžový či bílý vinný)
- 100 g kokosového cukru či medu
- 2 pol lžíce rybí omáčky
- voda
Postup:
- Omyjeme a osušíme papričky, připravíme si všechny ingredience a nasadíme si rukavice.
- Asi tak jednu pětinu, podle pálivosti, spíš méně papriček necháme jak jsou.
- Zbytek vyčistíme od pecek a poté všechny dohromady nakrájíme na hrubší kousky.
- Nasekáme s česnekem na jemno.
- Dáme do rendlíku nebo na pánev, přidáme ocet, sladidlo a rozehříváme zprvu rychleji kvůli roztopení sladidla a poté až dostaneme k varu tak pomalu necháme probublávat na nejnižší stupeň asi tak 30 minut do požadované konzistence.
- Pokud jsme převařili (je moc hustá) – stačí přidat trochu octa, vody nebo i medu. Postupně takto upravovat do vyžádané chuti.
Vyzkoušeno… pěkná sračka… nedá se to jíst, jelikož ten ocet čpí okamžitě do nosu a mám pocit, že mi odumírají při tom mozkové bunky… Toho octa tam je šíleně moc…
Souhlasím. Bohužel jsem ze začátku blogování nedodal celý recept, takže to co tam visí je opravdu nehorázný nesmysl. Budu ho předělávat, děkuju za upozornění..