Recenze: Jak pálit a neukládat – Fitplan.cz – Petr Novák

e-book

Když jsem se dozvěděl, že Petr Novák, autor webu Fitplan.cz plánuje knihu, byl jsem nadšený. Upřímně, v našem regionu, česky či slovensky psaných publikací, které by se dotýkaly stravy a životního stylu jak si ho představuji já, prostě není moc. Daly by se spočítat na prstech jedné ruky a to počítám i ty přeložené světové bestsellery. Petr má za sebou pár let zkušeností s radami, jak správně jíst, hýbat se a efektivně pálit tuky – ať už kvůli hubnutí nebo zdravějšímu žití. Přesněji tomu je již přes dva roky co vedl kurzy se stejným názvem, kterým prošly desítky lidí, mnoho jejich výpovědí si můžete najít na Fitplan.cz nebo Naučmese, kde se kury pořádají.

Přeskočme to však celé a řekněme si na rovinu, i po druhém přečtení, jsem stále potěšen a pozitivně naladěn. Komplexní informace dostanete na téměř 300 stranách a prakticky byste skoro už nic víc nepotřebovali na to, abyste byli informováni a věděli jak správně napravovat své tělo. Jenže Petr není troškař a tak kromě zmíněné knihy přidal taky hromadu dalších bonusů, které Vám usnadní život. Vše navíc podpořeno vlastní zkušeností Petra, který se zbavil více než 20-ti kilogramů a pokud byste ho dnes viděli, nikdy byste neřekli, že ten skvělý člověk mohl mít stejné problémy jako Vy. Takže pojďme se podívat na to, co Vás vlastně čeká, pokud se pro knihu rozhodnete…

Jak pálit a neukládat  – od webu, přes kurz až po knihu

Autor, říká, že již nebude mít tolik času na kurz samotný a proto se rozhodl uložit své vědomosti, zkušenosti a podklady pro změnu životního stylu do knižního formátu. Původně začal rozšiřovat obsah svého blogu, kde popisuje svoji strastiplnou cestu, ten se poté obsahem stal bohatý na vedení kurzu a výsledkem je tato kniha. Máte jistotu, že všechny metody byly již vyzkoušeny desítkami lidí a většina z nich uspěla. Petr se rozhodl přijít s elektronickým dílem, které dovoluje snadno a rychle provést úpravy a snadno tedy nabídnout všem vlastníkům co nejpřesnější informace, které se s časem určitě mírně budou měnit, ale také proto, aby byla snáze dostupná všem a stále po ruce. Podívejme se na jednotlivé aspekty provedení. Grafické zpracování je velmi příjemné, nikde Vás nebudou oslepovat zářivé barvy. Text je čtivý, záživný, místy odborný, ale povětšinou jde přímo k jádru a nezatěžuje zbytečnými informacemi. Info-grafiky jsou velmi vhodně umístěny a podtrhují důležitost daných informací a vsuvky jsou také pěkně zvýrazněné. Máte tedy od začátku díky trochu neformálnímu podání autora pocit, že Vám dobrý kamarád vysvětluje jak Vám kdo kdy lhal a jak vede konečně cesta ven z té propasti zvané nadváha či obezita. Nadváha není jediný problém, se kterým Vám autor může aktivně pomoci, po pravdě zjistíte, že všechny případné potíže jsou spojité nádoby a že přechodem na tukový metabolismus můžete ovlivnit spoustu případných budoucích potíží či regulovat již ty, které máte. Určitě celý seznam s čím si můžete pomoci zde nebudu přikládat, zabral by půlku článku a shoduje se však určitě s tím, co byste chtěli ve svém životě změnit.

kapitoly

Obsah knihy aneb ucelené informace od A po Z

Kapitoly rozdělují knihu na tématické celky, které Vám dají pořádně zabrat. Ale taky Vám to vše zjednoduší. Nejen, že se dozvíte jak Vaše tělo funguje, jak správně a efektivně pálit tuky a využívat výhod tukového metabolismu, ale také Váš připraví na případná úskalí. Nevíte jak cvičit? Není problém, jedna kapitola je o tom, bonusy jsou o tom, na webu je zdarma průvodce na 20 týdnů. Víte, zda se stravujete dobře? Pokud ne, opět Vám autor přispěchá s radami, které v bonusech rozšíří tak bohatě, že už bude stačit si jen pořídit zeleninu, ovoce, maso, ořechy a strávit chvíli v kuchyni. No a pokud se budete cítit tak nějak dole, kapitola o motivaci Vám dá pár užitečných rad z moderního přístupu k motivaci a boji proti prokrastinaci. Plán je základ a Petr Vám jeden takový nabídne, plán jak přijít o nadbytečná kila a žít dlouho ve zdraví a štěstí. Nezní to špatně, že? Výhodou je, že samotná kniha úplně stačí k tomu, abyste byli dostatečně poučeni a věděli jak začít a kde skončit. Bonusy navíc přidávají všechny informace rozšiřující obzory a dodávající mnoho potřebných informací, které byste jinak sbírali po mnoha zdrojích. Mezi bonusy patří

  • detailní cvičební plán na 6 měsíců
  • kuchařka s 97 recepty (téměř vše paleo)
  • seznam vybraných potravin pro lepší pálení tuků
  • kompletní průvodce glykemických indexů (GI) a zátěží potravin (GZ)
  • seznam minerálů a vitamínů a potravin je obsahující
  • e-book Jak na kvalitní spánek

Kniha s bonusy

Moje hodnocení

Nebylo zde velké množství informací, které bych již neznal, ale pár se jich našlo. Vše je velmi pěkně čtivé, rychle to utíká a člověk se nestačí divit. Co velmi oceňuji je, že ačkoliv je psáno o velmi vážném problému a naráží se na spoustu potíží, mluví o nich Petr pozitivně. Nemaluje strašáka na zeď, nemáte pocit, že je konec světa a s ničím se už nic nedělá. Takový dojem vytváří spousta knih s podobným tématem. Kniha poskytuje zdroje, studie a odbornost kterou se stává věrohodnou, ale přitom se Vás nesnaží umlátit fakty a argumenty, nechává Vám mírně nesvázané ruce a jako spodní linka zde probíhá ústřední motiv – zdraví, chceš či ne? Líbí se mi ta otevřenost, Petr neprodává, on Vám nabízí něco co ví, že funguje, dokáže pomoci téměř všem a co chce na oplátku? Jen trochu z toho co investoval do samotného díla. Cena je příznivá a hlavně, je to investice, která se Vám brzy vrátí. Moje komentáře, které jsem ke knize měl, jsem Petrovi dal a bylo vidět, že je nebere na lehkou váhu a zapracoval je. Doufám, že Petr se bude dál rozvíjet, bude oslovovat více lidí a změní život mnoha z nich, tak jako to dělal doteď. Nikde nenajdete takto snadno zpracované téma se všemi úhly pohledu na danou problematiku za tak příznivých okolností. Možná moje hodnocení zní až moc dobře? Možná jsem prostě zainteresován, protože jsem se rozhodl Petrův program otestovat i sám na sobě. Pokud chcete, můžete začít pracovat na sobě, tak jako budu já. Jedno drobné varování nakonec, kuchařka obsahuje recepty, které nejsou plně paleo (jsou tam občas luštěniny a často mléčné produkty), tedy většina je paleo kompatibilní, ale ne všechny, prosím tedy o pochopení toho, že ani nebylo úmysl nabídnout jen paleo recepty.

Chcete si knihu koupit? Já Vám ji určitě doporučuji!

e-book

Je možné jíst dosyta a hubnout jen tak mimochodem? + BONUSY ZDARMA

One thought on “Recenze: Jak pálit a neukládat – Fitplan.cz – Petr Novák

  1. Pingback: Recenze: Michal Turna (Grasa.cz) - Superčlověk - Blog Paleo Doupě

Leave a Reply

Your email address will not be published.