Odborníkem na nejlepší roládu v rodině byla vždycky babička. Po ní to převzala částečně moje mamka, téměř srovnatelně dobře, avšak obě je dělají z kuřete a pěkně s kůží, aby byla krásná kůrčička. Což tedy není vůbec srovnatelné s receptem, který jsem volil já a je snazší na přípravu. Plnění jsem si vybral trochu podobné tomu, které jsem znal a tedy houbo-vaječnou nádivku a jako přílohu jsem si vybral obyčejný okurkový salát, nic zvláštního a přitom geniálně jednoduchého.
Čas receptu: příprava 20 minut, pečení 50 minut
Suroviny na 5-6 porcí:
- 1 kg vepřové kotlety v celku bez kosti
- 4 stroužky česneku, prolisovaný nebo na menší kousky
- 1 cibule, najemno
- 250 g čerstvých hub (žampiony nebo něco z lesa)
- 3 pol lžíce olivového oleje nebo jiného tuku
- 2 vejce
- hrst petržele či jiných bylinek
- sůl, pepř
- 1 dl vody, na podlití
- salát:
- 1 salátová okurka, nastrouhané nahrubo
- 1 pol lžíce kokosového cukru nebo medu
- 1 pol lžíce jablečného nebo kvasného octa
- sůl, pepř
- Maso omyjeme a osušíme, podélně nařízneme do zhruba tří čtvrtin, abychom měli co největší kus vcelku.
- Na rozehřáté pánvi na 2 lžících tuku si osmažíme česnek s cibulí do průhledna.
- Osolíme a opepříme a necháme mírně zchladit.
- Přidáme vejce a petržel a celou tuto nádivku rozložíme na maso.
- Zarolujeme a svážeme pevně kuchyňskou nití.
- Na pánvi znova rozehřejeme tuk a osmažíme na něm roládu ze všech stran dozlatova.
- Předehřejeme troubu na 180°C pečeme přikryté a mírně podlité vodou 50 minut.
- Salát: nastrouhejte okurku nahrubo. Smíchejte med s octem a kořením a poté s okurkou.