Holandský řízek

Hotové holandské řízkyNa holandský řízek jsem měl chuť pár týdnů. Nebylo ani moc důvodů nad tím uvažovat, jak ho udělat. Zkušenosti s paleo strouhankou jsem již měl z výroby normálních řízků a tak jsem si obhlídl video pro nějaké užitečné rady a šel jsem na to. Pomocí bylo video od Kluků v akci. Výsledek byl vynikající, porce dostatečné. Důležité je nedělat jednotlivé řízky moc velké, jinak nemusí být dost propečené a budou moc suché. A protože jsem po něm toužil tak dlouho, přidal jsem si ho jako součást Výzvy podle Nikki.

Čas receptu: příprava 10 minut, smažení 15+ minut

Suroviny na 4 porce (cca 8 kousků):

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • hrst petrželové nati, nadrobno
  • 100 g goudy, nastrouhané
  • 1 čaj lžíce bílého pepře
  • 1 čaj lžíce soli
  • 1 dl méně kvalitního oleje (použil jsem pomace olivový olej), ale klidně sádlo
  • pár pol lžic vody
  • strouhanka:
  • 1:1 mandlová mouka s kokosovou moukou

Holandské řízky během smaženíPostup:

  1. Mleté maso v míse rozmícháte s trochou vody, prohnětete dokud nebude vše jedna hmota.
  2. Přidáte sýr, petrželku nadrobno a koření, pořádně promícháte.
  3. Připravíte si směs ‘strouhanky’ z kokosové mouky a mandlové mouky na plytký talíř.
  4. V hlubokém talíři si rozmícháte vajíčko.
  5. Vytvoříte si placky, pořádně je spojíte a zmáčknete, uhladíte okraje a obalíte první ve vejci a pak ve strouhance.
  6. Na pánev si nalijete velké množství oleje, aby dosahovalo alespoň do poloviny výšky karbanátků.
  7. Smažíte na rozpáleném oleji asi 5-8 minut z každé strany.
  8. Necháte okapat na papírových ubrouscích a podáváte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.