Kokosová mouka & mléko

Jak jistě víte, kokosové mléko je jedno z nejdůležitějších v paleo stravě. Není to jen tím, že je u nás snáze dostupné, ale díky své nutriční hodnotě, prospěšnosti pro zdraví a chování podobné obyčejnému mléku. Silná chuť kokosu však může někomu vadit. Jeden ze způsobů přípravy je z čerstvého ořechu, ale vzhledem k tomu, že u nás je to docela nepraktický a časově i finančně náročný způsob, ukážu Vám dostupnější a rychlejší. No a vzhledem k tomu, že jako vedlejší produkt Vám zůstane kokosová drť, ukážeme si co se s ní dá udělat – kokosová mouka. Výhoda té je, že velmi hodně saje tekutiny, dá se tedy použít na zahušťování či prostě na pečení. Ze začátku jsem používal na pečení jen mandlovou mouku, ale ta se velmi rychle prodraží a tolik jedení ořechů není třeba, proto jsem ji začal míchat a velmi se to oplatí. Jako inspirace na dnešní přípravu mi posloužila tato stránka avšak podobné recepty najdete všude jinde v zhruba stejné podobě.

Kokosové mléko tedy bude první, protože to tak vyžaduje posloupnost. Co je podstatné říct naší hlavní surovinou je sušený kokos bez jakýchkoliv příměsí. Přečtěte si tedy opatrně jaký kupujete! Co se týče skladování, nalijte hotové mléko do plastové či skleněné nádoby a mějte v lednici maximálně 4 dny. Mám ověřené, že to jde déle, avšak poté už kolikrát hořkne a kazí se velmi rychle a to je nežádoucí. Před použitím promíchejte, krém (tuk) se uskladní na stěnách a na vrchu a zůstane vám dole voda.

Kokosové mléko odstáté

Čas receptu: příprava 5 minut, odstátí asi 120 minut

Suroviny na cca 600 ml mléka:

  • 2 hrnky sušeného mletého kokosu
  • 4 hrnky vroucí vody

Postup:

  1. Do nádoby mixéru dáte kokos a přelijete vroucí vodou.
  2. Necháte asi 2 hodiny odstát a poté promixujete alespoň 30 sekund na plný výkon.
  3. Zcedíte a uložíte mléko chladit. Kokosovou drť použijeme dále.

vlevo kokos vpravo kokosové mouka

Kokosová mouka, jak již bylo řečeno se vyplatí. Nejen, že kupovaná je docela drahá ačkoliv bude s kvalitním a ověřeným zdrojem bez případných příměsí (500g Tropicai stojí 161,-) avšak pokud věříte svému kokosu, proč si ji neudělat levněji doma? Existují recepty, kde můžete kokosovou drť (anglicky pulp) využít rovnou, mě se osvědčily brownies a muffiny a další podobné dobroty, kde nemusíte řešit vlhkost. Na obyčejné pečení se však hodí mouka díky své jemnosti a vlastnostem.

Čas receptu: sušení 40-120 minut, příprava 5 minut

Suroviny:

  • kokosová drť z předchozího receptu či sušený kokos

Postup:

  1. Pokud používáte drť, ze které jste udělali mléko je třeba ji první vysušit. Dejte ji tedy na plech na pečící papír.
  2. Na 120°C v předehřáté troubě sušte 45-60 minut a poté si zkuste, zda máte dostatečně vysušenou, prohrábněte ji a zkuste prstem zda je vlhká.
  3. Pokud ano, tak ji obraťte a sušte dalších alespoň 20 minut a opakujte.
  4. Poté už jen vložte do mixéru a mixujte na plný výkon 30-60 sekund.

21 thoughts on “Kokosová mouka & mléko

  1. dík za tip, začínam s paleom a toto sa veľmi hodí…pri tých cenách, čo tie múky a mlieka stoja

    • Za málo, úplně s tím souhlasím, prostě za ty ceny se dá většina surovin udělat lépe a levněji doma.

  2. Urcite skvely zpusob na pripravu vlastniho mleka, ktery jiz pouzivam cca dva roky na paleu. Jen bych chtel upozornit na jednu skutecnost ohledne kokosu a to takovou, ze dosti lidem s potravinovymi intoleranci ci malnutrici kokos muze zpusobovat problemy a pritom tyto problemy nemusi prave teto potravine prisuzovat. Kokos ma totiz vysoky obsah prirodnich salicylatu a prave tyto velmi casto dokazou symptomy jeste vice zhorsovat. V me praxi uz jsem se s takovym clovekem na paleu setkal. Cim dodrzoval paleo, tim vice se mu stav zhorsoval. Paleo styl nemusi byt pro kazdeho zrovna optimalni pokud trpi jiz nejakym pokrocilejsim problemem. Vetsina potravin na paleu jsou totiz prevazne vysoko salicylatova (ruzne druhy orechu a ovoce, koreni, atd…)

    • Jiří,

      děkuji za hodnotný příspěvek. Vytrhl bych z kontextu něco, co říkám skoro stále někomu … Paleo prostě není pro každého, každý si ho musí trochu přizpůsobit a nejde bezhlavě doufat, že tohle je jediná a správná cesta.

      Metla

  3. Včera jsem koupila malý kokos za 5Kč a mám z něj 0.5litru mléka a 50g mouky…není to sice moc, ale na zkoušku mi to postačí a za ty peníze 🙂 Hlavně výroba mě ohromně bavila! Paleo zkouším od začátku roku a musím uznat, že nikdy jsem nevařila s takovou chutí jako nyní dle tvých receptů. Opravdu moc děkuji!!!

    • To mě opravdu neskutečně těší !! Jen tak dál!
      Jinak opravdu, dělat si doma vlastní suroviny za to stojí a ten poměr ceny je někdy až děsivý.

      • Dobrý večer,

        tak jsem dnes vyzkoušela kokosové mléko – povedlo . Jen jsem byla nepozorná při čtení a nazamýchala před použitím, takže mi kokosový tuk zůstal v nádobce, ale to nevadí. Jsme přesvědčena, že příště to vymakám k dokonalosti.
        dík za návod

  4. Dá se prosím takto vyrobené kokosové mléko srovnat s tím plechovkovým, mohu je bez obav použít místo plechu např.v receptu na zmrzlinu?

    • Zdravím,

      no upřímně si nejsem jistý. Podle mě tam není dostatek tuku, který v tom plechovkovém je, ale jinak chuťově i strukturou to srovnatelné asi bude. (ale přece jen co plechovka to jiné složení a ne u všech to je tak ideální)
      Z čerstvého kokosu připravené mléko by to mělo splnit, ze sušeného už si tolik nemyslím (ani jsem nedošel na internetu k tomu, že by to někdo tak použil)

      Metla

  5. moc děkuji za návod, poslední dobou zkouším připravovat zdravější jídla a spousta receptů používá právě kokosovou mouku nebo mléko a právě kvůli jejich ceně jsem je vynechávala

    • Zdravím,

      tohle je opravdu zjednodušený postup, normálně by to mělo zahrnovat další procedury, ale pro to občasné a jednoduché zpracování to úplně stačí.

      Metla

  6. Dobrý den, zajímalo by mě, pokud nebudu dělat mléko a chtěla bych ze strouhaného kokosu, který koupím v obchodě již nastrouhaný, udělat mouku….jestli to musím také sušit v troubě? To by, myslím, na moučku rozmixovat bez sušení nešlo, nebo ano??Díky. Lenka

    • Dobrý den,
      pokud chcete mít opravdu takovou, co se prodává je z vylisované drtě, tedy je sušená a pak drcená po vylisování oleje. Strouhaný kokos po namočení a rozmixování se dostane asi na 2-3 násobnou velikost a určitě to není na škodu. Oproti ořechům se nemusí dosušovat, ale samozřejmě dlouhým sušením při nízké teplotě a poté pomletím se dostanete blíže té požadované prachové konzistenci.
      Metla

  7. Pingback: Kokosové mléko a krém - Blog Paleo Doupě

  8. Dobrý den,
    budete tak hodný a poradíte mi mixér, který na přípravu koko-mouky/mléka používáte?
    Ráda bych si pořídila nějaký, který nebudu muset po měsíci vracet 🙂
    Děkuji a přeji pěkný večer,
    Lucie

  9. Dobrý den,
    včera jsem vyzkoušela mléko i mouku… Obojí vyšlo na 1 s*, ale do rána se na mléku v láhvi vytvořil silný špunt, který když jsem prorazila, tak se nakouskovala “kokosová smetana” do lahve. Nemáte nějakou fintu, aby se tak nedělo??? Děkuji Eva

    • Dobrý den,
      předpokládám, že tedy sklenice byla v lednici. Problém u domácího mléka je, že se takto v chladu (pod 22°C) oddělí a nebude homogenní. Bude třeba tedy mléko rozehřát a promíchat znova (nejlépe rovnou do mixéru). Tím, že kokosový olej tuhne při vcelku dost vysoké teplotě, tak tomuto nepůjde zabránit. Kompaktním se taky stane, pokud mléko zahřejete ve vodní lázní (není třeba přímo vařit) – záleží však na dalším využití – všude to nebude vítaná úprava.
      Metla

  10. Děkuji moc za rychlou odpověď… Ano, láhev byla v lednici… Mléko bylo po udělání velice lahodné, teď je z něj, bohužel, kokosová voda. Zkusím upravit dle Vaší rady, ale předpokládám, že v lednici musí být, takže se asi vrátí do původního stavu. Máte zkušenost, jak dlouho vydrží mimo lednici… ???

    • No v tomto počasí bych mu nedával víc jak dva tři dny mimo lednici a ostatně ani v ní to moc slavnější nebude.
      Lepší je vždy vyrábět malé dávky a ty hned zužitkovat, skladování je prostě problematické.

  11. No, za dva dny ten litr určitě vypijeme!!! Je opravdu výborné. Jen té mouky z toho bude asi i na prodej!!! 😁 Ale předpokládám, že je i podstatně kaloričtější než kravské, takže to nebude každodenní záležitost. Moc děkuji za rychlé a přínosné odpovědi a přeji pohodové nadcházející léto… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.