Měsíc s paleem

Uteklo to jako voda a už máme za sebou celý měsíc s paleo životním stylem. Záměrně nezmiňuji dieta, protože to je otrocký překlad toho, co to není. Tohle není jen o vůli zhubnout, ale vůli udělat vše celé jinak..

Co to je vlastně paleo?

Možná jste se s tím termínem poprvé setkali až poprvé tady na mém blogu. Vůbec bych se Vám nedivil. Nějaký pátek je to trendy, ale jen mezi určitou skupinou lidí a moc se nešíří ústně, ale spíše na internetu. Tohle není jako Avon, že to musí mít každý a jde se přes mrtvoly. Vědomostí si po chvíli na Googlu najdete spousty, ale samozřejmě některé jsou protichůdné, ostatně jako škol a učitelů spojených s tímto tématem. Rozhodně tady nechci přinášet nový vhled nebo papouškovat co bylo tolikrát řečeno jinde..

Shrnutí je nasnadě – je to návrat k našim kořenům.

Je to aplikace moderních postupů přípravy jídla na staré osvědčené metody stravování a žití. Co si pod tím představit? Paleo vychází ze slova paleolitický, či-li něco, jak se nyní stravuje a chová jen malé množství tzv. primitivních společností a pak značné množství lidí různých věkových kategorií naší doby, kterým není lhostejné co a jak jí a jak vypadají. My používáme nové, šetrnější a zdravější metody úpravy jídla a používáme vymoženosti naší doby – technologie na to, abychom měli jídlo ne nepodobné tomu, jakým se stravovali lidé mnoho století před námi. Sbíráme vědomosti z různých věděckých výzkumů a aplikujeme je na náš postoj k jídlu a žití obecně.

Vše se to však netýká jen úpravy jídel, ale také pohybu, rozložení aktivit a kladení důrazu na určité lidské potřeby. Dostatečná porce spánku, občasná sportovní aktivita, čerstvý vzduch, socializace a hraní si, tak se dá ve zkratce představit hlavní body toho co a jak děláme.

Co vlastně jíme?

Jak mi bylo vysvětleno, lepší asi bude začít od toho co vlastně vyloučíme ze stravy – obiloviny, luštěniny, zpracované potraviny, cukr – sporné pak bývá mléko a produkty z něj. Zaměřujeme se tedy hlavně na to, abychom měli kontrolovaný příjem stravy. Přístupy k tomu jak často a jak hodně jíst se liší – my preferujeme 4-5 jídel denně, protože tak si to od nás žádá tělo. Určitě se nepřejídáme, ačkoliv, když si tělo řekne, dostane oč si žádá. Kontrolovaný je hlavně přísun cukrů v podobě ovoce a dalších složek potravy, který by neměl překročit 50g denně pokud chceme výrazně hubnout. No a jak připravujeme – šetrně a snažíme se velkou část držet syrovou, například ořechy, oleje, ovoce a zeleninu. Maso upravujeme značně, ale zase ne tak, aby ztrácelo všechny živiny, pak by nemělo téměř smysl. Viděl jsem například i varianty, kdy někdo zkouší a úspěšně dělat paleo-veganství. To mě neláká, ale je to zajímavá alternativa.

Seznam všeho co můžeme a nemůžeme se dá snadno dohledat, ale vždy má někdo výhrady – například zde.

Paleo-Food-Pyramid

Suroviny

Tak tohle je samostatné téma, prakticky mi ze začátku zabralo nejvíce času projít si co můžeme, nemůžeme a odkud to seženeme. Zbavit se všeho co by mohlo lákat a získat co je potřeba pro normální paleo život. Všechny ty suroviny co ve svém supermarketu nenajdete, díky za internet a všechny jeho možnosti. Tipy podobně smýšlejících lidí a trocha času stačí k tomu, aby si člověk dohledal co chtěl a pokud umíte anglicky i recepty pak přicházejí samy. Spoustu věcí jsem se snažil dohledat v Brně a proto uvidíte v jiné záložce, že přibývají slušné zdroje a moje komentáře k nim. Hlavně se snažíme mít vše – a tohle slovo je tak nechutně zneužité v naší kotlině – BIO a lokální, že moc nemůžeme koukat na cenu, ale tady prostě platí to, že za kvalitu se oplatí zaplatit více.

Sport? Aktivity?

Musím se přiznat, velice mě to oslovilo, že se nevyžaduje žádné masivní cvičení, tím si mě kromě touhy po velkém množství masa asi získalo. Určitě každý den nějaký ten pohyb je potřeba, ale sám vím, že pokud nic nebudu dělat, ani moc nesním, takže určitě somatická regulace tam je. Jednou za čas si hodit nějaký sprint, zvedat těžší věci na pravidelné bázi, rychlá chůze každý den a prakticky už nic víc nemusím. Krása, že ? Ale pro nadšence je tu Crossfit a další alternativy. Smyslem je prostě využívat svou váhu (nebo partnerovu) na cvičení, žádné posilovny, pěkně venku na čerstvém vzduchu.

crossfit

Jak jsem se dostal k paleu?

No to je velká náhoda. Hledali jsme nějakou dietu nebo změnu poté co jsme se vrátili z Estonska, kde to byla velkovýkrmna, ale v dobrém slova smyslu, bylo tudíž o mě pěkně postaráno. Ale už předtím jsme se domlouvali, že musíme omezit přílohy večer a omezit trochu porce, vyloučit večerní přikusování a když, tak jedině něco zdravého. No a tak jednoho dne jsem narazil na facebookovém profilu Sklizena, že tam někdo dal recept na Meatzu – což je masová pizza. Recept pocházel od Sugarfreelife, která vede blog Paleolifestyle.cz a tam jsem začal sjíždět články, četl si postupně o více zdrojích a rozdílných názorech až jsem k tomu nadchnul i drahou polovičku. Postupně jsme si teda prohlíželi recepty a zhodnotili, že to bude skvělé. Já v kanceláři, kde už nepracuji, dával dohromady různé rady, tipy a četl mraky článků a ..

… teď pojďme k osobní zkušenosti

Takže začínali jsme postupně někdy koncem října, začal jsem kupovat suroviny, vyhledávat recepty a nápady a zlikvidovali jsme většinu surovin, které jsme nemohli používat. Schovali jsme část, která by byla škoda vyhodit a najde se pro ni uplatnění jindy (mouky, cukry a tak – recept bude brzy zde na blogu) a postupně jsme začali aplikovat jedno jídlo za druhým až jsme 5.11. začali naplno. A od té doby se teda vyhýbáme mléku, obilovinám, zpracovaným produktům jakéhokoliv typu a hledáme inspirace kde se dá na zajímavá jídla, která nebudou šíleně drahá, budou zdravá a budou nám chutnat.

Pro mě se posunuly zase chutě, neumím to vysvětlit vědecky, ale prostě jídla, která jsem kdysi nemohl mi teď nedělají takové problémy se žáhou a podobně. Můžu už normálně zase papriku, česnek po kilech.

A výsledky?

No v mém případě první měsíc vedl k tomu, že jsme shodil 5 kg, přítelkyně o něco méně – 3,5 kg. Samozřejmě nejsem tam, kde jsme chtěli skončit, ale vzhledem k tomu, že jsme plně nedodržovali všechny zásady a že jsme jen na začátku, uvidíme kam nás to dovede. Už ale víme, že určitě k cíli! Propad ve všech mírách dosti velký, bohužel jsme se na začátku neměřili, abych měl číselné hodnoty po ruce, ale výsledky zatím můžeme úplně srovnat s čistící dietou Antónie Mačingové, kde jsme si vše psali jako motivaci a musím říct, že to dopadlo téměř stejně po celém měsíci. Zkusíme přidat i nějaký ten sport a aktivnější pohyb, ze začátku jsme hodně chodili pěšky, ale tím, že sedím doma to u mě odpadlo. Co se týče únavy, nijak výrazněji unavený se necítím, myslím si, že hlavní problém je, že nemáme zatemněnou ložnici a že máme kocoura, který se prostě bude každý den budit v šest ráno. Takže když se tomu přizpůsobíme, myslím že vše bude v pořádku. Co se týče tělesného zápachu, nezaznamenal jsem nárůst, co oceňuji je, že si tělo zvyklo a přestal jsem se tak nadýmat. Po náročnější aktivitě nejsem více unavený, takže prostě vše šlo k lepšímu. Možná za to taky může moje dočasné volno a věnování se koníčkům a škole, ale necítím to tak vnitřně.

Ačkoliv jsme trochu podváděli, já se dostal do té fáze, kdy prostě podvádění nevyhledávám, ale když se to stane, není to konec světa a něco co by mě lákalo dále. Prostě jsem si něco mlsnul co jsem delší dobu neměl a neměl bych a prostě, jedem dál.

weight-loss-plateau

Touhy po starém jídle?

Musím říct, že téměř nemám. Jediné co my chybí občas je si prostě líně namazat chleba nějakou pomazánkou a sníst to jen tak. Nedávno jsem to vyřešil banánovým chlebem a už mě to zase neláká. Určitě čerstvě vonící pečivo mě dokáže dostat do kolen, ale když si představím, jak špatně mi z toho může být, přejde mě to. (Máme pekárnu pod domem, takže občas je to těžké kolem toho procházet) Jinak já velice rád vařím, takže pro mě je to celá nová škola a spousta inspirace, o to je to pro mě příjemnější a já si myslím, že přítelkyni dělá radost, že dostává oběd do práce, přijde domů a jídlo stojí na stole 🙂 Postupně bych asi zkusil mléčné produkty, alespoň některé – nějaké kozí sýry třeba občas do nějakého jídla nebo salátu nebo podmáslí bych si dal, ale to uvidíme jak se po otestování zachová moje tělo.

Další informace

Najdete na ostatních webech a musíte si najít svého mentora, každý má trochu jiného a preferuje něčí jiný přístup. Já bych to rozhodně doporučil každému a jsem ochoten sdílet rady a tipy zájemcům.

Leave a Reply

Your email address will not be published.